Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на

...
Целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на
Коментари Харесай

Нови санкции: Глобата за шофиране без книжка се вдига двойно, но това не е всичко

Целта на разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три елементи е да има ясни правила, наказания за нарушителите, както и да бъдат отделени разпоредбите за водачите в обособен нормативен акт и условията към транспортните средства.

Това разяснява пред bTV шефът на ИА "Автомобилна администрация " Бойко Рановски във връзка с новите правила за придвижване по пътищата, които би трябвало да бъдат въведени след публично разискване.

Глобата за шофирането без брошура сега е 300 лева След измененията глобата става двойна. Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят, посочи Рановски.

За младите водачи има редица промени. През първите шест месеца би трябвало да карат с компаньон, както и да карат коли с мощ до избрани киловати.



Освен това през нощта няма да имат право да возят пасажери. „ Надяваме се през тези месеци те да натрупат нужния стаж и опит, с цел да ги направи по-сигурни и безвредни на пътя”, разяснява Бойко Рановски.

Той разясни, че за нов лидер се счита този, който придобива дееспособност за първи път и не са минали две години от придобиване на първата му категория.

Други промени са свързани с регистрацията на колите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и инспекция на техническата редовност преди регистрацията.

Пунктовете ще дават отговор на критерии, разнообразни от сегашните, които са единствено за инспекция на техническа редовност.

След това автомобилът ще придобие паспорт с механически данни, които ще са в осведомителна система. Единствено чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще издават удостоверение за регистрация.

В КАТ ще вървим единствено за приемане на удостоверение за регистрация и регистрационна табела. Собственикът ще получава и паспорт, който ще съпровожда автомобила от регистрацията в България до времето, до което не се приключи регистрацията.



Бойко Рановски изрази вяра да има строги правила и наказания, в случай че се откри корист в тези пунктове. Те ще бъдат следени както от чиновници на Министерството на превоза, по този начин и от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

„ Надяваме се контролът върху тези пунктове да е сериозен и да не се позволяват злоупотреби”, добави Рановски.

В Закона за придвижване по пътищата има смяна в глобите единствено за най тежките нарушавания – за неправоспособни водачи и прекосяване на червен светофар.

Предвидени са седем нарушавания, които в случай че даден лидер извърши в границите на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще би трябвало да премине през процедура за възобновяване на правоспособността и контролните точки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР