Целта на присъединяването ни към еврозоната е българите да живеят

...
Целта на присъединяването ни към еврозоната е българите да живеят
Коментари Харесай

Румен Радев: Целта на присъединяването ни към еврозоната е българите да живеят по-добре

Целта на присъединението ни към еврозоната е българите да живеят по-добре.
Това бе главната теза, която президентът Румен Радев разви в изявлението си на конференция за еврото, на която участва и зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

" Погледното в исторически, географски и културен проект България постоянно е била значима и неделима част от Европа. Така е и през днешния ден. България е значима и неделима част от общо европейското пространство. Присъединяването ни към еврозоната се нуждае от информация и изясненост, какво и по какъв начин би трябвало да се прави, с цел да има доближаването ", каза Радев на кръглата маса „ България по пътя на еврото “. Форумът се организира в НДК.
" Членството в еврозоната и пътя към нея е комплициран развой. Той желае всеобхватна работа, изясненост и най-много доверие “, добави Радев. 

" Членството ни в еврозоната ще докара до стопански изгоди за страната ни “, безапелационен е Радев.
" Трябва надълбоко да се замислим. Всъщност каква е задачата за еврозоната, тя не е просто да се закичим с една брошка и да кажем, че и ние сме като другите, попита риторично той. И отговори: " не, задачата е българите да живеят по-добре. И това е въпрос на дълъг развой и извънредно доста зависи по какъв начин ще управляваме и насищаме със наличие този развой. И когато приказваме за доверие - има две значими области от него, едното е вътре у нас, а другото на нашите европартньори. Убеден съм, че еврото ще ни донесе изгоди, само че по-важното е да бъдат уверени българските жители ", бяха точните думи на Румен Радев.

Стокообменът и инвестиците в България в голямата си част са със страни от Европейския съюз и Еврозоната, сподели президентът Радев. И даде за образец връзките ни с Германия. 

" За предходната година означаваме 22% растеж. Това надвишава 12 милиарда евро с огромно позитивно салдо за България. Ако продължим по този начин до три години този стокообмен ще надвиши 20 милиарда евро. Тук въпросът е би трябвало ли България да бъде член на еврозонта, с цел да може да отбелязва още по-голям растеж с всички страни. За България участието в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното реализиране би трябвало да бъде организарано по метод, по който нашата стопанска система най-добре да се впише в общия европейски пазар. Това участие е логически свършек на нашата европейска интеграция ", сподели в словото си Радев. 

Според президентът една от главните цели на България при влизането в еврозоната е стопанската система да бъде конкуретоспособна и да дава по-добър артикул. 

" Когато приказваме за доверие, то има две страни. Едната вътре в България, другото от нашите европейски сътрудници. Убеден съм, че участието ни в еврозоната ще бъде от изгода. Голямото предизвикателство е да бъдат уверени българските жители. Имаше доста случаи, в които изгубиха доверие. Относно европейските ни сътрудници – не се мери в това какъв брой желаем, а с дейностите, които подхваща България, с цел да допринесем за стабилността и сигурността освен в България, само че и в района ", означи Радев. 

Президентът посочи, че се правят оценка дейностите на България за стабилизиране в енергийната сфера.
Президентът прикани партиите да няма гърмежи на популизъм при гласуването новия бюджет в новия парламент. 
 


" Напоследък се промъква тезата, че в случай че България има огромно предпочитание, незабавно ще ни одобряват в еврозоната. Но, това не е по този начин, то е развой, който изисква доста работа, доста старания и доверие. А както видяхме, доверието се мери в числа, и там взаимни отстъпки не се позволяват ", продължи Радев. 

Радев цитира еврокомисар Домбровскис, който означи, че в страните, които са най-близо до спора в Украйна са с най-висока инфлация. А у нас, добави Радев, разноските за най-неотложните житейски нужни при нас като % са най-големи ".

Според президента присъединението към еврозоната изисква доста работа на институциите, тъй като хората най-после заплащат цената. Доверието на сътрудниците ни не се мери с желанието ни, а с това, което вършим за стабилността на района, на останалите в еврозоната. Според Радев, страната ни получава висока оценка за това, което вършим за сигурност в енергийната сфера. 

Моята рекомендация и към партиите, които влизат идната седмица в оспорвана предизборна надпревара- освен политическо говорене, а за ясни дейности и да се мисли от в този момент за дебатите по идващия бюджет, тъй че да запазим индикаторите си, които подсигуряват запазване на виталния ни стандарт. Да няма гърмежи на популизъм, сподели Румен Радев.
 
24 Фев 202338024 Фев 202323824 Фев 202320924 Фев 2023118424 Фев 202386024 Фев 2023530КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 202375607 Фев 2023161820 Фев 2023351018 Фев 20231119
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР