Целта на мярката, предложена от правителството, е да се отложат

...
Целта на мярката, предложена от правителството, е да се отложат
Коментари Харесай

Мартин Димитров: С 9% ДДС Борисов иска да успокои ресторантьорите, които готвеха протест

”Целта на мярката, препоръчана от държавното управление, е да се отсрочат проблемите във времето. Планираше се митинг на ресторантьорите. Нищо повече, нищо по-малко - ръководещите целят те да бъдат успокоени и проблемите да бъдат отдалечени във времето ”.
Това сподели пред БНР икономистът Мартин Димитров, някогашен народен представител от Реформаторския блок по отношение на предлагането Данък добавена стойност за заведенията за хранене да стане 9%.

" Едно е да има митинги, когато стопанската система се развива обичайно, друго е, когато има спад на стопанската система, има безработни и фалиращи компании ", изясни икономистът и добави, че в актуалните условия властта се тормози от митинги, тъй като могат " да възпламенят чергата ".

Димитров разяснява, че към този момент обществото е влезнало в спор кой бранш е по-голям от другия. Затова той предложи да има понижение на общата ставка на Данък добавена стойност за всички артикули, което доста може да помогне за развиване на стопанската система.

" Дори да бъде сведен Данък добавена стойност за бранш ресторантьорство, останалите проблеми ще продължат да съществуват. Много хора ще продължат да не вървят на ресторант, до момента в който обстановката с Covid-19 не е решена. Намалението на ставката по Данък добавена стойност няма да докара до съразмерно понижение на крайната цена, а резултатът ще бъде разпределен сред потребителите и бизнеса ".

По думите му е несериозно да се чака взрив на потреблението след една такава мярка.

Според Мартин Димитров министър председателят Бойко Борисов е позволил сериозна неточност, тъй като е отворил вратата за още претенции: " С какво съображение ще откаже на театрите, които също бяха затворени по време на изключителното състояние? ", разяснява икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР