Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери

...
Целият зимен сезон е осигурен с газ. В това увери
Коментари Харесай

Росен Христов уверява: Зимният сезон е осигурен с газ

Целият зимен сезон е обезпечен с газ. В това увери служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV.

Христов изясни, че ще има сигурност на доставките на газ, диверсификация и това ще окаже позитивно въздействие на цените на синьото гориво.

Ако успеем да завършваме диалозите с Гърция за новостроящия техен терминал, ще можем да доставяме танкери с полутечен газ. Алтернативата на тръбния газ е единствено втечнения газ и терминалите, които можем да използваме са на Гърция и Турция. Водят се диалози и с Италия, само че там по-скоро ще е случайно и краен вид, акцентира енергийният министър.

Газохранилището в Чирен е цялостно със безценен газ, само че няма дефицит на газ и цените няма да останат на това състояние. Единственото, което сега пречи, е политиката на Нидерландия за тавана на цените на газа, а тяхното предложение, което прокарват през Европейска комисия, е уточни Росен Христов.

Таванът на газа не би трябвало да бъде по-висок от 150 евро, настоя енергийният министър и добави, че още с завършено болшинство за цената на тавана на газа.
 България е обезпечена с газ и не е във война
България е обезпечена с газ и не е във война

В 7-дневен период след обнародването на Закона за корпоративното подоходно облагане " Лукойл " ще внесе 100 милиона лв. в хазната

В момента текат офертите за средносрочните доставки на газ и пролетта според изискванията на търга, ще се отворят офертите за 10-годишния интервал от 2024 до 2034 година, с цел да може постоянно държавно управление да подписа договорите.

Във връзка със, Христов изясни, че атомният реактор е спрян спешно поради ремонт. Загубите занапред ще се пресмятат, само че става въпрос от порядъка на милиони дневно. Възможно е шести блок на АЕЦ " Козлодуй " да не работи седмица или две.

Относно мярката от, Христов уточни, че сега отстъпката употребяват единствено частните коли, само че съгласно него би трябвало всички да имат такава отстъпка.

" Защо компаниите и служебните коли да нямат отстъпка? ", запита енергийният министър. Мярката може да бъде усъвършенствана и в случай че има отстъпка, да бъде за всички , настоя Росен Христов. Той недоумява по какъв начин основен проблем за страната се употребява за политически дивиденти.
 На първо четене в комисия - при рецесия страната влиза в Лукойл
На първо четене в комисия - при рецесия страната влиза в Лукойл

Със забележителен консенсус - всички " за ", никой " срещу ", единствено от " Възраждане " се въздържаха

България не изнася влакови композиции с горива, а се изнасят горива, които не са предопределени за Европейски Съюз, а остатъчното количество от бензин и дизел, за което има търсене от прилежащите страни, сподели Христов.

" Интересът на България е " , акцентира той и добави, че рафинерията може да работи и с различен нефт, освен съветски.

По отношение на Христов уточни, че адвокати работят по всички проблеми, свързани с контракта с " Газпром " и колкото повече се политизира и разяснява от ден на ден отслабва българската позиция по тематиката. Потенциалът на Русия да ни съди е забележителен. Казусът е комплициран юридически и наскоро изтекла в медиите информация по какъв начин " Газпром " съди за сходен случай в друга страна. Не е еднопосочно кой е прекратил контракта, само че други страни траяли контракта с съветската компания и нямало проблем.

" Стигне ли се до съд и арбитраж, в случай че доказателствата са на твоя страна, имаш късмет на 90% да спечелиш. Стигне ли се до такава степен, обстановката ще е тежка " , предизвести Росен Христов.

Росен Христов не има намерение дълготрайно да остане в политиката, а въпреки всичко се надява един ден да се върне в частния бранш. " Не се интересувам от позиция в постоянно държавно управление. Нямам покана от претендента на ГЕРБ за министър председател проф. Николай Габровски, не разисквам политическо предопределение ", разяснява още служебният енергиен министър.
 Гърция контракти още четири танкера с газ, заделя и за България
Гърция контракти още четири танкера с газ, заделя и за България

Очаква се корабите да дойдат на терминала Ревитуса през януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР