Целият модел на харесвания и споделяния е просто боклук, там

...
Целият модел на харесвания и споделяния е просто боклук, там
Коментари Харесай

Линус Торвалдс обяви социалните мрежи за болест

Целият модел на лайкове и споделяния е просто отпадък, там няма старания и надзор на качеството, споделя „ бащата “ на Linux - основател на ядрото на отворената платформа

Създателят на Linux назова Twitter, Фейсбук и Instagram „ болест “ (източник: Linus Torvalds / Facebook)

Социалните мрежи са болест и признаците за това са няколко: текстовите известия не предават интонация и нюанси на речта, наличието е предопределено да печели за сметка на качеството, а потребителите са склонни да бъркат персоналния живот с анонимност. Това е присъдата на Линус Торвалдс – основател на Linux ядрото – за планове като Twitter, Фейсбук и Instagram.

Попитан в изявление за Linux Journal какво би желал да промени в софтуерния свят, за основаването на който самият той оказа помощ със своето създание, Торвалдс е безапелационен: обществените мрежи. „ Имам безспорна злост към модерните „ обществени медии ” – Twitter, Фейсбук, Instagram. Това е болест. Те като че ли подбуждат към неприятно държание “, споделя Торвалдс.

По неговите думи, интернет отстрани всички поведенчески „ подсказвания “, които нормално са част от общуването, и вследствие на това никой не чува ударения и нюанси в думите на събеседниците.

„ Лесно е да не забележите комизъм и жлъч, само че също по този начин е доста елементарно да пренебрегнете реакцията на получатела и в последна сметка ще получите разпалени войни, които не могат да избухнат толкоз елементарно, когато сте лице в лице “, разяснява Торвалс.

Разработчикът на Linux твърди, че същото се отнася и за електронната поща, само че тя е по-необходима, тъй като се употребява за по-прагматични цели – за предаване на същинска информация, до момента в който информацията в обществените медии не постоянно е вярна.

„ Целият модел на лайкове и споделяния е просто отпадък. Там няма старания и надзор на качеството. Всъщност всичко това е ориентирано към противоположния надзор на качеството… към „ кликбейт “ (примамка за кликвания – бел.ред.) и към неща, предопределени да основат прочувствена реакция, постоянно морално отвращение ”, означи той.
още по тематиката
Когато към всичко казано дотук добавите и анонимност, „ това е просто непоносимо “, възмущава се Линус Торвалдс.

„ Някои хора бъркат конфиденциалността и анонимността, като си мислят, че те вървят ръка за ръка и че отбраната на поверителността значи, че би трябвало да отбраните анонимността. Мисля, че това е неверно. Анонимността е значима, в случай че сте осведомител, само че в случай че не можете да потвърдите самоличността си, вашата луда дрънканица не би трябвало да се появява на никаква обществена платформа и не би трябвало да се споделя или харесва “, добавя Торвалдс.

В момента Торвалдс не е в обществените мрежи, макар че употребява Гугъл Plus за известно време, смятайки, че опитът на интернет компанията да сътвори обществена мрежа е „ по-малко неправилен “ от други планове. Но Гугъл разгласи през декември м.г., че ще закрие Гугъл Plus, и неотдавна стартира да изтрива сметки.

Торвалдс употребява интензивно е-поща и бе неколкократно упрекван в неучтивост, която показва в писма до други участници в плана Linux. Особено за тези, чиито интелектуални качества, работа или мотивация са под високите стандарти на Торвалдс.

Преди няколко години Торвалдс трябваше да изясни държанието си, когато един от разработчиците на Intel обществено влезе в спор с него и го укори, че не се държи професионално и отблъсква хората, които желаят да допринесат за развиването на Linux. На този укор основателят на платформата отговори: „ Хората са разнообразни. Аз съм нелюбезен, смущавам се елементарно, само че като цяло не арестувам злото дълго “, изяснява той избухливите си писма.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР