Целият християнски свят отбелязва великденските празници. Включително и чрез храната,

...
Целият християнски свят отбелязва великденските празници. Включително и чрез храната,
Коментари Харесай

Кой какво яде за Великден по света

Целият християнски свят отбелязва великденските празници. Включително и посредством храната, която слага на своята софра. Освен оцветените твърдо сварени яйца, има доста локални ястия и деликатеси, които съставляват обичайните великденска трапези по целия свят.

С днешна дата немалка чaст от тях са много " снизходителни ", защото включват храни, които преди години са били неразрешени по време на Великия пост, а и директно след него. Затова и в този момент могат да се открият голям брой вариации в другите страни и райони - на сладки хлябове, сладкиши и ястия с месо, и яйца.

Ето някои от обичайните великденски храни от света.

Финландия

Във Финландия mämmi е обичаен десерт, който се нуждае от няколко дни предварителна подготовка. Причина за това е, че би трябвало да се съхранява в ледник много време преди консумация. Прави се от вода, меласа, малцова ръж, ръжено брашно и портокалова кора за фалшификация.

Десертът се яде леден, с мляко или сметана.

Полша

Подобното на чорба борш, или zurek на полски, не се прави извънредно и само за Великден, само че е постоянно срещано ядене по време на празника. Представлява изобилна и засищаща чорба, приготвена от кисело ръжено брашно, наденица и твърдо сварени яйца.

Италия

Сладките хлябове са нормална празнична храна в Италия. Подобно на colomba di pasqua, който се сервира по време на Великден. Оформен като гълъб - знак на мира, той е пълнен със захаросани плодове и посипан с бадеми, и перлена захар.

Австрия

Шунката е главната съставна част на всяка великденска софра в Австрия. Едно от най-популярните ястия е osterschinken im brotteig, което съставлява варена шунка, изпечена в тесто за самун.

Холандия

Алкохолната холандска напитка, наречена advocaat, се подготвя от яйчени жълтъци, захар и бренди. Въпреки че може да се откри в Холандия през цялата година, обичайно се употребява по време на великденските тържества.

Гърция

Гръцкият обичаен сладостен сплетен самун tsoureki символизира Светата Троица. Твърдо сварените яйца, които са преплетени в него, са знак на кръвта на Христос - по тази причина постоянно са боядисани в алено.

Словения

Словенската рinca е известно великденско лакомство, което бележи края на Великия пост. Характерно е с това, че има кръст, издълбан в тестото в горната част на хляба, посредством което се отбелязва празникът.

Аржентина

Tarta pasqualina е обичаен аржентински лют къс, цялостен с рикота, твърдо сварени яйца, спанак, артишок и магданоз.

Голямото количество яйца, които се употребяват за изработката му, символизира възкресението на Исус Христос, прецизират от Stars Insider.

Мексико

Capirotada е известно мексиканско великденско ядене. Представлява сладостен пудинг, който се сервира на Разпети петък, подготвен от самун, сходен на багета, наквасен в сироп от захар, канелени пръчици и карамфил.

Гарнира се с ядки и сушени плодове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР