Целият финансов ресурс на управляваната от регионалното министерство за периода

...
Целият финансов ресурс на управляваната от регионалното министерство за периода
Коментари Харесай

Над 3 млрд. лева за осъвременяване на градовете чакат бенефициенти

Целият финансов запас на ръководената от районното министерство за интервала 2014-2020 година оперативна стратегия "Региони в напредък " към този момент е отворен за кандидатстване. Така бенефициентите на европрограмата ще имат достъп до 3,1 милиарда лева за планове по 23 процедури и схеми за реализиране на уравновесено и стабилно развиване на районите.

Към момента по програмата са подписани 616 контракта на стойност 2,685 милиарда лева Изплатени са над 1,6 милиарда лева за изпълнени планове, като 47 млн. лева от тях са преведени в интервала на изключителното състояние, което работи от 13 март насам. Най-голям % от евросредствата към днешна дата се влагат за възобновяване и модернизиране на огромните български градове, за което са подписани общо 165 контракта. Инвестициите за възобновяване на паркове, алеи, създаване на пешеходни пространства и улици, интегриран градски превоз, ремонт на просветителна, обществена и културна инфраструктура, в това число театри, музеи, галерии и така нататък, възлизат на над 1,376 милиарда лева В градовете към този момент са въведени ограничения за енергийна успеваемост в 71 публични здания, осъвременени са над 1,8 млн. кв. м градски пространства, а усъвършенстваните линии на публичния превоз надвишават 30 км.

В 28-те по-малки обитаеми места, бенефициенти на Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, се извършват 202 плана на обща стойност 185 млн. лева Те са за повишение на енергийната успеваемост в публични, административни и жилищни здания, като все още са актуализирани 432 постройки.

Сред главните цели на програмата са и вложенията в просветителна инфраструктура, за чието модернизиране досега са вложени 470 млн. лева Вече са актуализирани 120 общообразователни и професионални учебни заведения, спортни и културни учебни заведения от национално и районно значение, в които се образоват над 68 хиляди възпитаници. Ремонтирани са и 13 висши образователни заведения.

С последното изменение на програмата от март 2020 година, по отношение на изключителното състояние са отпуснати 40,4 млн. лв. по новосъздадената процедура „ Борба с Коронавирус 19 “, с бенефициент Министерство на здравеопазването. Първите средства към този момент са преведени. По плана за поддръжката за незабавната помощ към този момент са доставени 152 от общо 400 модерни коли за спешна помощ. Предстои пазаруването и на хеликоптери за здравна помощ.

Над 152 млн. лева са средствата, обезпечени за планове за запазване, запазване и разпространение на културното завещание от национално и международно значение в България. Проектите се финансират с финансови принадлежности или комбинирано с безплатна финансова помощ. Средствата са ориентирани към Министерство на културата, общини, институции на вероизповеданията и техни локални поделения, които са юридически лица.

По програмата се влагат и близо 82 млн. лева за поддръжка на деинституционализацията на грижите за деца и на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания посредством ремонт и възстановяване на нужната инфраструктура. Към днешна дата са подписани и 29 контракта за възстановяване на свързаността и достъпността до TEN-T мрежата посредством строителство, реорганизация и рехабилитация на първокласни, второкласни и третокласни пътища, както и за възстановяване сигурността на придвижването на стойност 376 млн. лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР