Цели 10 съдии в Благоевград отказаха да водят делото срещу

...
Цели 10 съдии в Благоевград отказаха да водят делото срещу
Коментари Харесай

Делото срещу Александър Манолев се бави де факто заради сестра му

Цели 10 съдии в Благоевград отхвърлиха да водят делото против някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев и посочената за негова съучастничка Анна Димитрова в делото с обвиняване в корист и подправяне на документи за приемане на европейска помощ за персонална полза.
Става въпрос за към този момент фамозната скица " къщи за тъщи " - Манолев беше заловен, че в действителност не развива бизнес с къща за посетители. Той се оказа притежател на парцел в който е издигната къща за посетители, която е финансирана по план на Програмата за развиване на селските региони със сумата от 391 000 лева Имотът се намира сред Сандански и курорта Попина лъка, който е платен от зам.-министъра през 2013 година от компания ( " Ди Ди Ви " ), основана през 2012 година - благосъстоятелност е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на градеж на " жилищна постройка – къща за посетители " с РЗП 530,47 кв.м. на компанията " Агротрейд – Ана Димитрова " ET. Едноличното сдружение е записано единствено седмица откакто Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на градеж на " Агротрейд " е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.
В обвинителният акт прокуратурата показва, че обвиненият Манолев подбудил и съзнателно склонил Димитрова за осъществяване на закононарушението. Прокуратурата твърди, че посредством 25-годишната Ана Димитрова, която е фиктивен притежател и вносител на плана, на Държавна фирма " Земеделие " са показани фалшифицирани документи за благосъстоятелност, за разполагаем капитал и фактури за осъществени заплащания, с които в действителност Александър Манолев си е построил първокласна къща за посетители, която в никакъв случай не е работела по предопределение. Той я улеснил посредством предоставяне на препоръки и уточнения по отношение на процедурата за кандидатстване, изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ, както и нужните за това документи. Също по този начин е обезпечил счетоводна и строителна компании, неподвижен парцел, върху който да се построи „ къщата за посетители ", както и земеделска земя за регистрацията на обвинената като аграрни производител. Той е обезпечил и материалите за построяването на къщата, като е дал същите на строителя. А от Държавен фонд " Земеделие " желаят цялостно връщане на европейската помощ.
Но два месеца откакто окръжната прокуратура даде на съд някогашния зам.-министър поради първокласната къща за посетители край Сандански, която обаче в никакъв случай не е употребена като туристически обект, а като персонален парцел на фамилията му, делото не може да започва, твърди БНР. Причината е, че всички съдии, избирани автоматизирано и на инцидентен принцип, са си създали отказ с един и същи претекст - колегиални връзки със сестрата на обвинявания - Рая Манолева, която е арбитър в РС-Сандански. Ако и последният областен магистрат, арбитър Татяна Андонова, определена преди седмица, откаже да поеме делото, то ще би трябвало да бъде изпратено в различен съд с решение на Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР