Целенасочена руска ракетна атака срещу хуманитарни работници в Бахмут е

...
Целенасочена руска ракетна атака срещу хуманитарни работници в Бахмут е
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Русия стреля по хуманитарни работници край Бахмут

Целенасочена съветска ракетна офанзива против филантропични служащи в Бахмут е причина за гибелта на американец, написа през днешния ден " Ню Йорк таймс ", базирайки се на видеоматериал, сниман от свидетел.

Нападението е станало на 2 февруари и негова жертва е американският доброволец Пийт Рийд.

Вестникът написа, че видеото на изстрела против филантропичните служащи, които са помагали на цивилни в Бахмут, е снимано с телефон от Ерко Лайдинен, естонски доброволец от организацията " Франтлайн медикс " (Frontline Medics).

Анализът кадър по кадър сподели, че ударът е нанесен от противотанкова управляема ракета " Корнет "  с лазерно ориентиране, която има обхват от към 3 мили (малко под 5 километра). С сходни оръжия военните си служат, когато виждат задачата, отбелязва " Ню Йорк таймс ".
 Руска противотанкова ракета " Корнет " в деяние. Снимка Уикипедия

Виждат се Рийд и сътрудниците му пред бял микробус, с който са правили хуманитарните доставки. Ракетата, летяща паралелно на земята, удря непосредствено микробуса.

Естонският доброволец споделя, че камерата на колата му също е записала епизода и че фрагментите демонстрират и втора ракета, която е била ориентирана към друга кола, само че не я е улучила. 

Видео: Телеграм

Не се знае  дали руснаците са знаели, че стрелят срещу хуманитарни служащи. Колоната обаче е била обозначена като филантропична. Върху едно от колите ясно е личал червен кръст. Белият микробус Mercedes-Benz обаче е нямал никакви ясно забележими медицински маркировки. Хуманитарните доброволци са били невъоръжени, само че най-малко един от тях е носел военен камуфлаж.

Снимка, оповестена от " Уолстрийт джърнъл ", демонстрира ранен норвежки доктор, който бяга от мястото на офанзивата. На нея се вижда и кола за спешна помощ с червен кръст от другата страна на улицата.
Полумъртъв град
Малко под 5000 цивилни се намират към момента в Бахмут, съобщи върховен украински чиновник, представен от през днешния ден от немската организация ДПА. Тя отбелязва, че съветските войски от месеци се пробват да завладяват стратегическия град, който преди войната имаше 70 000 поданици. 

В Бахмут би трябвало да останат допустимо минимум хора, сподели военният шеф на Донецка област Павло Кириленко, като посочи, че доставките за оставащите хора ще бъдат обезпечени.

На други места в Донецка област не престават боевете към Угледар, Мариинка и Авдеевка, споделят представители на украинските управляващи, представени от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР