Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците

...
Църкватата почита днес св. мчк Нестор. Имен ден празнуват съимениците
Коментари Харесай

Не споменавайте `мишка` днес, носи нещастие в деня на св. Нестор |

Църкватата уважава през днешния ден св. мчк Нестор. Имен ден честват съимениците му, името е древногръцко и значи " завърнал се вкъщи " и " умен ".

Св. страдалец Нестор е момъкът християнин, за който се приказва в житието на св. Димитрий Мироточиви. Той победил обичания герой на цар Максимиан - Лий, поради което бил обезглавен.

Според националните вярвания от 27 октомври стартират мишите празници, българите го назовават Мишкинден . Мишките били огромна опасност за реколтата и - с цел да се опазят от тази злина, хората правели специфични ритуали за омилостивяването или прогонването им. Легендата споделя, че когато Нестор умъртвил гладиатора Лий, от корема на победения изскочили мишки и от този момент селскостопанските труженици нямали мира от белите им.

На Мишкинден най-старите дами във всяка къща замазвали с тиня пред огнището и по ъглите на стените, с цел да замажат очите на мишките. При различен обред пък си зашивали полите на облеклата, с цел да зашият устата на цвърчащата злина. Лошо се пишело на къща, където на този ден видели мишка – било знак, че в дома някой краде. 

Друг обред бил мишата женитба – хващали мъжка и женска мишка, слагали ги в украсена кошница, локалният духовник ги венчавал и след това цялото село изпровождало младоженците, с цел да ги удави в реката или да ги изхвърли някъде надалеч, че да не могат да се върнат по старите си дупки.

Народът има вяра, че споменаването на думата " мишка " през днешния ден носи злощастие. 

Денят на св. Нестор е предназначен за садене на лози край къщите и на овошки, които да красят красят дворовете и да дават сладостен плод.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР