Църквата почита днес св. мъченик Артемий. Той бил египтянин, известен

...
Църквата почита днес св. мъченик Артемий. Той бил египтянин, известен
Коментари Харесай

Св. Артемий бил славен воин |

Църквата уважава през днешния ден св. страдалец Артемий.

Той бил египтянин, прочут като прочут боец при Константин Велики и при неговия наследник Констанций. Артемий бил с Константин, когато на небето се появило знамението на Христовия кръст. При царуването на Констанций на него било поръчано да придвижи от Ахая в Цариград мощите на светите апостоли Андрей, Лука и Тимотей.

Наследник на Констанций бил неговият родственик Юлиан, който от младини ненавиждал християнската религия и скрито се отрекъл от нея и станал отначало богохулник. Когато се възкачил на престола, той оповестил, че служи на боговете. С всевъзможни средства използвал старания да възвърне езичеството в цялата империя. Той намерено показвал неуважение към ония християни, които били с цивилен заслуги. Лишавал ги от местата и длъжностите им. Сам правил тържествено езически обряди. Принуждавал християните със свои средства да възвръщат разрушените езически храмове. Много християни, изповедници на правата религия, починали страдалчески.

Като се готвел за война с персите, Юлиан бил известно време в Антиохия. Тук бил мощно нервиран от мъжествената неотстъпчивост на християните. Изгоряло езическото капище. Юлиан обвинил християните в запалване на капището и почнал да ги предава на мъчения и гибел.

По това време в Автиохия се намирал и египетският шеф Артемий. Ревностен в християнската религия, той възнегодувал намерено против императора и самоуверено известял истината. 

Разярен, Юлиан не почел в него ни предходните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на гибел.

Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР