Църквата почита днес преподобни Евгений и Макарий изповедници На този

...
Църквата почита днес преподобни Евгений и Макарий изповедници На този
Коментари Харесай

Св. Евгений и Макарий пили вода от камък

Църквата уважава през днешния ден преподобни Евгений и Макарий изповедници

На този ден се празнува и паметта на светите мъченици Максим, Теодот и Исихий и на светата мъченица Асклипиодота, потърпевши при император Максимиан Галерий в Адрианопол. Паметта на трима от тях - Максим, Теодот и Асклипиодота, или Асклиада, се чества също на 15 септември. 

Когато в Римската империя царувал Юлиан, всички християни се укривали заради това, че по заповед на императора на всички места се принасяли жертви на езическите богове, и езичниците, в сгода на своя стопанин, осквернявайки себе си и без да се боят от Божия съд и безконечното наказване, принудително принуждавали твърдите във вярата Христови изповедници да вземат присъединяване в тези жертвоприношения.

По това време били хванати и доведени на съд при Юлиан двама презвитери от Антиохийската черква, Евгений и Макарий.

Юлиан заповядал на първо време да вържат светиите с тънки ремъци, да ги закачат надолу с главите и да ги опушват с токсичен, миризлив пушек, след което мощно да нагорещят стоманен лист, да ги съблекат голи и да ги прострат върху него. Подложени на такива мъчения, светите Евгений и Макарий издигнали очите си към небето и запазвани от Божията мощ, оставали невредими. След това Юлиан заповядал да ги оковат във вериги и да ги заточат в Оасим арабски. Отивайки към мястото на заточението, светиите се радвали, че търпят заточение за Христа. С щастлив дух те пристигнали в Оасим, изкачили се на една планина и заживели на нея сами.

Управителите на страната им споделили: Братя, бягайте от това място, тъй като недалече отсам живее свирепа змия, поглъщаща всички, които се доближават към нея. На това светиите дали отговор: Покажете ни пещерата, където живее тази змия.

Довели ги и отдалече им посочили пещерата. Тогава светиите преклонили колене и се помолили на Бога, ненадейно паднал гръм от небето и поразил змията. Тя била обхваната от пламък, с нея изгорен и пясъкът в пещерата и се вдигнал миризлив ураган. Като видели това знамение, началниците на страната, които били езичници, повярвали в Христа.

След това светите Евгений и Макарий влезнали в пещерата и тридесет дни прекарали в молитва без храна и пиво. Накрая те чули глас, който им споделил: Раби на Истинния Бог и наш Спасител Иисус Христос, приближете се до камъка, който се намира до вас.

Светиите изпълнили заповедта и когато се доближили до камъка, на първо време видели светлина на него, а по-късно той се разцепил на две и от него потекла вода в обилие. Те се напили до насита, с което утолили жаждата и глада си.

Намирайки се в пещерата, светиите се молели Господ да ги удостои да умрат едновременно и дружно да бъдат с Христа, и Господ приел молитвата им: те двамата дружно отишли при него. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР