Църквата-костница до Бачковския манастир е сред най-старите запазени в целия

...
Църквата-костница до Бачковския манастир е сред най-старите запазени в целия
Коментари Харесай

Църквата-костница в Бачково е един от най-старите запазени храмове в православния свят

Църквата-костница до Бачковския манастир е измежду най-старите непокътнати в целия православен Изток. Стенописите в нея са от два интервала 11-ти и 14-ти век. Издигната е от създателя на манастира Григорий Бакуриани, който бил непосредствен другар на император Алексей Комнин и мощно желаел след гибелта си да бъде положен в нея.
Прочетете още
Църквата-костница е издигната през 1083 година като част от манастирския комплекс и се намира на по-малко от 300 метра от Бачковската обител. Старинният храм обаче е малко прочут.

" Едно от най-уникалните места освен на територията на Бачковската света обител, а и изобщо на територията на Европа, античен храм, който е издигнат през 11 век, храм, който е неповторим със своята рисунка, със своето строителство, със своята античност ", споделя Епископ Сионий, свещеник на Бачковския манастир, пред Българска национална телевизия.

Това е най-старата църква-костница която е непокътната в православието, прибавя уредникът на музея Стамен Пепелишев.

На горния етаж се правило опелото на умрелите монаси, които били погребвани в гробището в съседство. По-късно останките им се пренасяли в костницата на първия етаж, който е вкопан надълбоко в планинския склон.

" Заради иконоборческия интервал огромна част от стенописите и иконите във Византия са били унищожени и тези фрески от края на 11 век са едни от най-ранните, непокътнати след иконоборческия интервал ", изясни Стоян Пепелишев.

Сред стенописите от втория интервал от 14-ти век е непокътнато неповторимо изображение.

" По Божия благосклонност в този храм-костница е непокътнат на само място облика на благоверния български цар Йоан Александър ", споделя свещеник Сионий.

Основателят на манастира Григорий Бакуриани избавил от гибел бъдещия император Алексей Комнин, който след възкачването си на престола го направил главнокомандващ на войските си. Бакуриани умира в стълкновение и тялото му не е намерено, с цел да бъде положено тук, както е желаел. Предполага се обаче, че тук са тленните остатъци на брат му Абасий, също донор на манастира.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР