Църковни лица и медици разкриват, че здравословното състояние на патриарх

...
Църковни лица и медици разкриват, че здравословното състояние на патриарх
Коментари Харесай

Патриарх Неофит гасне

Църковни лица и медици разкриват, че здравословното положение на патриарх Неофит, е извънредно тежко и единственото, което може да го избави, е знамение.

Официалното известие на Светия Синод от сутринта на 29 ноември гласи, че Негово Светейшество е настанен във Военномедицинска академия поради заболяване на белите дробове.

 

Макар от там да не прецизират точната дата, на която висшият архиерей е постъпил в лечебното заведение, в невиждано за църквата изказване приканват „ клира и правилния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото излекуване и възобновяване на Първосветителя на Родната ни Църква “. Казано с други думи, на дипломатически църковен език това значи, че ситуацията на 78-годишния патриарх, е сериозно.

 

За разлика от Ватикана, които от дълго време огласяват истината за здравословното положение на папата, без оглед на това какъв брой е сериозно, БПЦ продължава да съблюдава комунистическата традиция отпреди 1989 година и  държи в строга загадка здравословните проблеми на Негово Светейшество. Истината в никакъв случай не се споделя на необятната общност, даже когато ситуацията е доста сериозно, от БПЦ осведомят с половин уста, че патриархът е в болница.

 

Припомняме, че русенският епископ Неофит бе определен за правоприемник на патриарх Максим тъкмо преди десетилетие. Патриарх Максим издъхна на достолепните 98 години, откакто в продължение на цели 41 години оглавяваше БПЦ. Притеснението на Синода към днешна дата е обвързвано с това, че може да се наложи да бъде призован Църковен събор за избор на нов предстоятел, в случай че се случи нещо съдбовно с Негово Светейшество.

 

„ Молете се за знамение! Бог постоянно е бил милосърден към дядо Неофит и доста пъти го е изцерявал. Бог чува молитвите ни и нека даде здраве и сили на патриарха “, отбелязва върховен свещеник. 

 

Запознати издават, че дядо Неофит е постъпил в болница преди повече от 10 дни. Той не е се появявал повече от един месец, като последната му обществена изява бе срещата с към този момент някогашната кметица на София Йорданка Фандъкова на 25 октомври. От тогава патриарха не е излизал пред камерите и не е провеждал публични срещи.

 

През ноември обаче имаше няколко индикации, че обстановката в Българската православна черква е разтърсена поради влошаващото се здраве на патриарха. Светият Синод, без дядо Неофит и в съвсем цялостен състав, се срещна изключително на 22 ноември с президента Румен Радев, като за значимите диалози не бе обявено авансово, а чак по-късно. Запознати от Българската Патриаршия доверяват, че формалният мотив за срещата е бил да се разиска укрепването на разговора сред страната, църквата и българските общности зад граница.

 

Истинската причина обаче е била, че владиците са уведомили президента за тежкото здравословно положение на Негово Светейшество. Синодът организира същия ден и друга знакова среща – с новоизбрания ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който от години като народен представител се е заел да оказва помощ на Православната черква при нейни проблеми с държавните институции.

 

Срещите от страна на Синода бяха ръководени от най-старшият измежду владиците, които дойдоха в столицата – Великотърновският митрополит Григорий. Другите двама, които управляват най-отдавна епархии – Йоаникий и Йосиф, не участваха. Първият от дълго време е тежко болен, а вторият управлява епархията в Съединени американски щати, Канада и Австралия и към този момент остана в Ню Йорк.

 

През този месец дядо Неофит направи три обръщения към българския народ, само че без да се появява обществено. Те бяха оповестени на уеб страницата на Българската патриаршия. Негово Светейшество поздрави хората с Деня на будителите – 1 ноември, на 15 ноември насочи послание по случай началото на Рождественския пост, а на 21-ви поздрави православните българи с Деня на християнското семейство – Въведение Богородично.

 

Тревожен сигнал, че нещо притеснително се случва с дядо Неофит бе даден и по време на храмовия празник на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ на 23 ноември. Безпрецедентно тогава съвсем всички владици се събраха в София и служиха дружно в катедралата, а патриаршеският трон в църквата остана празен.

 

Запознатите с църковните каузи разкодираха този знак – за жалост Светият Синод се готви за най-лошото и към този момент се разискват имена за правоприемник на патриарха. Досега патриарх Неофит постоянно е участвал на храмовия празник на патриаршеската катедрала, а когато здравословното му положение не разрешава персонално да отслужи литургията, той седи на престола или пък стои прав, подпиран от духовници.

На тазгодишния празник и това не се случи, което тормози държавници, духовници и миряни.

 

През половината време от своето 10-годишно служене като патриарх, дядо Неофит неведнъж бе одобряван в лечебни заведения поради влошено здраве, поради интервенции или планови проучвания. Преди известно време той падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

 

От дълги години владиката страда от сърце, високо кръвно, диабет и ревматизъм и изпитва мощни болки в краката и кръста, които му пречат да върви безпроблемно. Затова и пристъпва наведен едва-едва и се постанова да бъде прикрепян. Комбинацията от мощни обезболяващи пък предизвикват на Неофит мозъчна мъгла, забавени придвижвания и ленив диалект.

 

Често страничните резултати от тези лекарства се демонстрират в неврологичния статус на пациента, най-вече в преклонна възраст, какъвто е казусът с патриарха. Възможно е даже положението да наподобява на инсултно, въпреки болният да не е получавал удар, разкриват медици.

 

Още като млад свещеник Неофит, чието светско име е Симеон Димитров, заболява от левкемия. За благополучие тежката болест е хваната от медиците в начален етап и след дълготрайно лекуване преди 30 години той влиза в ремисия. За страдание обаче заради напредналата възраст на патриарха, през последните две години заболяването се възстановява и провокира провали върху така и така разтърсеното здравословно положение на Негово Светейшество, настояват медици.

Автор: Уикенд

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР