Трябва така да направим, че децата да придобият всички ключови

...
Трябва така да направим, че децата да придобият всички ключови
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Децата трябва да придобият всички ключови умения в училище, а не само част от тях

" Трябва по този начин да създадем, че децата да придобият всички основни умения в учебно заведение, а освен езиковите или тези в региона на гражданските науки, точните и естествените науки. " Това сподели за БГНЕС министърът на образованието Красимир Вълчев, който взе участие в взаимна полемика сред цивилен организации и бизнеса, проведена от Българския дарителски конгрес.
" Правим втора среща с донорите в областта на образованието. Ежегодно системата на образованието получава един значителен запас от дарения. Срещата има за цел да намерим потребното взаимоотношение сред нас. Всяка една от тези организации е профилирана в една или друга активност и може да ни бъде потребна във връзка с съответна политика, активност или мярка, която ние реализираме”, посочи министър Вълчев и добави, че в бъдеще просветителната система от ден на ден ще се развива в партньорство с общности, родители и други организации и все по-малко с напъните на министерството.
" Над 50% от даренията, постъпващи в организацията отиват за обучение. Няма по какъв начин да се случи действителна смяна в образованието в случай че частните донори влагат сами, без да се преценяват с това какви са политиките на министерството и в това време в случай че от ведомството не знаят какво се случва с даренията и какви положителни планове и решения се осъществят, тъй че рано или късно да може да ги трансформира в политики”, съобщи шефът на Българския дарителски конгрес Красимира Величкова.
Тя уточни, че през 2017 година са дарени над 50 млн. лева за обучение през стипендии, планове, поддръжка за инфраструктура. Според нея сумата не е огромна, само че това са средства, които доста гъвкаво могат да се употребяват за реализирането на разнообразни хрумвания и да подкрепят самодейността на учителите и дейните шефове и възпитаници.
На въпросдали министерството е съумяло да обезпечи положителната подготовка на учениците във всяко учебно заведение в страната, министър Вълчев акцентира, че постоянно ще има неравенства.
" На равнище образователни стратегии това тъждество съвсем постоянно го е имало, може би с дребни изключения. Темата беше повдигната преди няколко години в подтекста на приемането на Закона за учебното и предучилищно обучение тематиката за ранната селекция. В момента няма такава до завършването на 7 клас. Всички учебни заведения би трябвало да имат равни финансови благоприятни условия, положителни учители. Затова направихме политики да предоставим повече средства на дребните отдалечени учебни заведения и детски градини в по-малките и отдалечени обитаеми места”, разяснява Вълчев.
Той акцентира значимостта и на положителната материална база и съобщи, че в идващите години ще положат старания да се подобрят и модернизират кабинетите в учебните заведения и детските градини.
Министърът разгласи, че следва да стартира осъществяването на 17 национални стратегии, от които 8 са. Една от тях е визира десегрегацията, а друга нововъведенията в учебно заведение. В умозаключение Вълчев добави, че не престават напъните на ведомството в посока понижаване на броя на децата отпадащи от просветителната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР