Трябва ни политически субект, който да е устойчив и може

...
Трябва ни политически субект, който да е устойчив и може
Коментари Харесай

Христо Иванов разграничи дясната ДБ от либералната ПП

" Трябва ни политически индивид, който да е резистентен и може да постанова дълготрайни цели на обществото от дясноцентристка позиция. " Демократична България " би трябвало да се върне към своята първостепенна задача да структурира и да съставлява десните хора в България, да им дава политическо посланичество. " Това разяснява пред " Дарик радио " съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, който е и водач на " Да, България ", която е една от съставните елементи на обединяването.

" На нас през последните две години ни се наложи да вършим доста политически ходове в интерес на търсене на огромни болшинства, с цел да може този модел (на ГЕРБ и ДПС) по някакъв метод да бъде разграден. Ние не можахме да го сменяем, само че изпаднахме... ", не довърши мисълта си Иванов, пресечен от вметка на водещия, че " завоят надясно включва малко по-силно тракане по масата за някои неща, нали по този начин ".

Не счита обаче, че е належащо да приказват по този метод, тъй като той е конфронтационен. " Това в моята визия, през днешния ден започваме в границите на " Демократична България ", на " Да, България " този диалог по какъв начин да го вършим това. Това наложително значи и ще се случва в удостоверение на нашата коалиция с " Продължаваме промяната ", които пък се насочиха към демократичното (европейско) семейство, което по никакъв метод не е разграничителна линия. То е детайл от избистряне на физиономиите в българския политически терен, което е доста належащо, с цел да се възстановява тази среда на договаряне и с цел да може да са обясними договарянията и за това е значимо политическите обединения да имат огромни разкази ", настоя Иванов.

По думите му не е задоволително да се премине просто " от положение А към положение Б ", както е тесният смисъл на понятието " смяна ", а би трябвало " да имаме роман до Я ", евентуално отправяйки имплицитно рецензия към " Продължаваме промяната ".

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " е водещият детайл в държавното управление. Коалицията беше формирана преди последните парламентарни избори на 2 април, като това беше обосновано със схващането, че дружно двете обединения ще завоюват по-голяма електорална поддръжка, в сравнение с в случай че се явят на изборите поотделно. В настоящето 49-то Народно заседание обединението има общо 63 депутати. В предходния парламент, когато официално не бяха коалиция, двете политически сили имаха 10 депутати повече - 73.

Запитан за какво го е боязън от конфронтационния модел той увери, че не го е боязън от него и " мисля, че съм го показвал ", само че той съгласно него имал доста лимитирана успеваемост, изключително в обстановка, в която би трябвало да " откриваме политика на единодушията, запазвайки огромните си несъгласия, разбирайки кои са те в границите на огромни идеологически легитимации ".

" Защото повече не можеш да се легитимираш с " показвам се на избори, показвам врага, желая цялата власт, получавам цялата или преобладаващо парче от властта и съм законен. Ще би трябвало да се легитимираме през огромни разкази, с цел да може да бъде резистентен моделът, в който никой не може да бъде кокорбашия и да командва ", посочи съпредседателят на " Демократична България ", отграничавайки обединяването от " Продължаваме промяната ", допълвайки, че съгласно него това е късмет за нормализация.

Коментира още в този смисъл, че министър председателят не може към този момент да е " цар " и да командва всичко от джипката, напомняйки за умря на дългогодишния министър председател Бойко Борисов.

" Той (премиерът) не може да смени министър, само че и никой не може. Всички партийни ядра и фенски маси всекидневно споделят между тях - абе вземете и направете еди-какво си. И в края на ежеседмичния цикъл на драмата осъзнаваме, че няма накъде да вървим и тихичко започваме да поизстиваме. Не можеш да вземаш еднолично решения с 60 гласа, това ражда фрустрация ", изясни Иванов.

Според него преходът от политиката на алените линии и на кандидатирането на политическите сили в ролята на колоси към просвета на договаряне е муден, само че градивен развой. " Ако успеем да легитимираме политическото договаряне и го създадем стабилно, това ще е най-голямата независимост. Видяхме го на локалните избори - на практика в нито един огромен регионален град няма общински съвет, доминиран от една политическа мощ. И би трябвало да се договаряш. Това е най-голямата гаранция, че няма да го има остарелият модел. И се отнасям с известна признателност към жителите, тъй като схващат, че задачата не е била " моделът Борисов " да стане " моделът Иванов ", а да няма модел. Но фрустрацията може да роди нова вълна на търсене на избавител и се багра, че тя няма да е в демократична посока. Затова би трябвало да изградим просвета на диалог и договаряне ", посочи още Иванов.

За ролята на Делян Пеевски

Според съпредседателя на " Демократична България " не е правилно, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски иззема ролята на премиера, като Николай Денков сполучливо се справял с сложната си задача да балансира една невъзможна структура, която би трябвало да създава резултати.

" Всички, които сме на политическата сцена, би трябвало да бъдем оценени не по шума, който подвигаме, а по това доколко сме част от решението, а не от казуса. Основната ни задача е да сме доста обрани, доста деликатни, с цел да не се превърнем в част от казуса - другояче обществото няма да ни го елементарни. Затова рядко приказвам, тъй като би трябвало да сме обрани ", сподели Христо Иванов и добави: " Много е изкушаващо да кажеш - държавното управление е толкоз едва, аз мога да го бутна и всеки стартира да клати лодката, с претенцията - затова силата е при мен. Нищо сходно, всеки може да унищожи държавното управление, само че тогава ще понесе тежки вреди. Ако искаш да извлечеш дял, би трябвало да покажеш, че държавното управление зависи от теб и с цел да го им, би трябвало да го укрепваш. Идва време да си седнем на задниците, малко да помълчим и да стартираме да се държим по-конструктивно. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР