Трябва лично да посетим банковия клон, за да удостоверим с

...
Трябва лично да посетим банковия клон, за да удостоверим с
Коментари Харесай

Банките блокират сметките ни, ако 12 месеца не сме актуализирали лична информация

Трябва персонално да посетим банковия клон, с цел да удостоверим с подписа си информацията

Банките имат право да блокират сметки, в случай че не сме актуализирали персонално в границите на една година информацията за адреса, персоналната карта и телефонния номер. Това стана ясно след съвещанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, оповестява

Парламентът одобри през вчерашния ден на първо четене измененията в закона против изпирането на пари.

Съвсем действително можем да се окажем с блокирани банкови сметки и на процедура да останем без пари. Все по-често банковите институции постановат наказателната мярка, защото клиентите не са актуализирали банална контактна информация – име, адрес, номер на персонална карта или телефонен номер.

Оказва се, че би трябвало персонално, като задължени лица по Закона за ограниченията против изпирането на пари, персонално да посетим банковия клон, с цел да удостоверим с подписа си информацията.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев оповести, че към този момент има блокирани сметки.

" Има към този момент такива случаи, аз изследвах. Хора, които се намират в чужбина, зад граница, разчитат на това, че ще извършат заплащане към хотела си и не могат да го създадат, тъй като са им блокирани сметките в петък и до понеделник никой не е в положение да ги разблокира, без значение кредитни, дебитни карти, всичко.

Затова тъй като вътрешните правила на няколко банки им разрешавали, в случай че ние с вас – задължени лица по член 4, не се явяваме всяка година персонално, физически в някой клон на банката да препотвърдим с автограф, че сме задължени лица по този закон, а това е видно в КОНПИ и във всички заявления, които подават лицата, банката имала право да блокира тези сметки незабавно. "

Експерт от Българска народна банка изясни, че задължението банките да поддържат настояща информация за своите клиенти произтича от Закона за ограниченията против изпирането на пари и бе вменено още през 2018 година Но защото имат доста клиенти, институциите вършат тази актуализация отчасти и на порции. Но е належащо явяването на клиента персонално, на гише в банката, с цел да няма неприятни изненади.

" Факт е, че такава е практиката сега. Банките ползват строги условия за това да бъде проверявана регулярно информация във връзка с такива лица ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР