Трябва ли да се наложи забрана за горенето на Корана

...
Трябва ли да се наложи забрана за горенето на Корана
Коментари Харесай

Швеция и Дания обмислят мерки срещу протестите, на които се гори Корана

Трябва ли да се наложи възбрана за горенето на Корана по време на митинги, независимост на изложение ли е това или акт на ненавист - този спор господства през последните дни обществата в Дания и Швеция.

През уикенда серия от митинги с изгаряне на свещената книга на мюсюлманите провокираха дипломатическо напрежение. Посланиците на двете скандинавски страни бяха привикани в редица мюсюлмански страни, а през днешния ден външните министри на страните от Организацията за ислямско съдействие се събраха на изключителна виртуална среща.

5 Корана бяха изгорени през вчерашния ден пред посолства в датската столица Копенхаген, през днешния ден са оповестени митинги за изгарянето на още 7 свещени книги за мюсюлманите в Дания. В Швеция, също през днешния ден, беше разпален Корана пред Народното събрание в Стокхолм. Протестните прояви започнаха по концепция на датски крайнодесен деятел, само че са копирани и от други организации в двете страни. В Швеция беше изгорена и Тората. Акциите провокираха вълна от митинги в ислямски свят.

По искане на Саудитска Арабия външните министри на Организацията за ислямско съдействие се събраха на изключителна среща и осъдиха поругаването на Корана.

" Важно е свободата на изложение да води до спокойно взаимно битие, а не да насажда ненавист и принуждение и конфликт сред цивилизациите ", сподели принц Фейсал бин Фархан ал Сауд - министър на външните работи Саудитска Арабия.

Шведският министър председател Улф Кристерсон съобщи, че обстановката е рискова и са нужни ограничения. Управляващите в Дания събраха през днешния ден на среща представители по външните въпроси на всички партии и обясниха желанието си за законодателна възбрана за горене на свещени текстове.

" В тази страна има независимост на словото и аз се възползвам от нея в този миг. Ако желаеме да пазиме ползите на Дания в този свят би трябвало да се разграничим от това, което видяхме. То не е в полза на сигурността на датския народ. Има релативно висока терористична опасност в Дания и това сигурно не оказва помощ за премахването ѝ ", сподели Ларс Льоке Расмусен - министър на външните работи на Дания.

За крайнодесните и консервативни партии налагането на възбрана за изгаряне на свещени текстове е знак, че насилието и заканите дават резултат.

" Ако имахме тези забрани, когато Мартин Лутер е подлагал на критика Католическата черква, нямаше да я има Реформацията. А през днешния ден той е воин, тъкмо като Микеланджело и всички останали, които са се изправили против религията ", сподели Размъс Палудан - водач на партия " Страм курс ".

" Ако създадем това, първо ще ни отхапят дребния пръст, а след това и цялата ръка ", сподели Сузи Йесен - представител по външни въпроси на партия Датски демократи.

Швеция към този момент подреди на 15 държавни организации да засилят ограниченията за предварителна защита против тероризма. Протестите с изгаряне на Корана в Стокхолм бяха остро подложени на критика и от Турция, която месеци наред блокираше присъединението на Швеция към НАТО. Сега се чака ратификация в турския парламент през есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР