Трябва или да се лимитират хипотезите за получаване на българско

...
Трябва или да се лимитират хипотезите за получаване на българско
Коментари Харесай

Против даване на българско гражданство срещу инвестиции се обяви Цацаров

Трябва или да се лимитират хипотезите за приемане на българско поданство и да се вкара надзорен механизъм, или да се анулира напълно наредбата, по която се придобива българско поданство против вложения. Така основният прокурор Сотир Цацаров вижда вероятните подходи за законодателни промени против злоупотребите с български паспорти. След като бе изслушан по казуса на съвещание на краткотрайната анкетна комисия за скандални подкупни схеми за придобиване на българско поданство той разясни пред публицисти вижданията си.
Освен ограничение на опциите за приемане на българско поданство посредством вложения е извънредно нужен механизъм, който да открива, че инвестицията, която е направена и която е послужила за придобиване на българско поданство се поддържа във времето съгласно условията на закона “, безапелационен е Цацаров. Той посочи, че по в този момент настоящия закон има условие инвестицията да се поддържа най-малко 2 години, само че надзорен механизъм няма. „ Липсата на подобен надзорен механизъм води до правене на инвестиция по допустимо най-лесния метод – посредством закупуване на държавни скъпи бумаги и освобождението от тази инвестиция, даже директно преди издаването на указа “, разяснява Цацаров.
Ето по какъв начин основният прокурор изясни за какво е последовател на втория метод – за цялостна анулация на наредбата за придобиване на поданство против вложения: „ Нека да забележим кой придобива поданство против вложения. Нима поданство против вложения получават жители на страни от Европейски Съюз или други развити страни или прилежащи нам страни като Гърция, Турция, които са създали действителна инвестиция у нас и са притежатели на огромни компании, които са с принос към българската стопанска система? Не. Оказва се, че капиталово поданство получават лица, които са жители на Пакистан, на Египет, на Руската федерация, на Украйна, чиято инвестиция е безусловно нула “.
Според основния прокурор една форма на почетно поданство при крупна инвестиция може да оправдае и да докара до обстановка, при която същински огромен вложител да получи българско поданство като самопризнание за неговата инвестиция, само че е неприемлива обстановка, при която опцията за приемане на капиталово поданство да бъде врата към Европа на жител на страна с незнаен генезис на средствата и с три седмици времетраене на инвестицията в България.
Той означи, че по седем прегледани случая „ нарушавания няма, тъй като законът разрешава тези безобразия+ и добави, че два други случая, при които има открито потребление на неистинен документи, т.е. нарушавания има и надлежно се води следствие за тях.
„ Проверките на капиталовото поданство не престават и преписки постъпват всеки ден при нас “, добави основният прокурор.
Запитан до къде стигнаха със свадите и разкритията към Държавна организация за българите в чужбина, Сотир Цацоров заяви, че по последна информация, че се готви обвинителен акт. Той разясни, че обвинителният акт бил занимателен, тъй като трябвало всичко събрано посредством специфични разследващи средства да бъде изписано на хартия, което е голям размер работа.
Помолен да разяснява схемата за придобиването на българско поданство по генезис при показан документ от църковна общественост, Цацаров сподели, че и в това отношение са нужни промени. „ В последна сметка, едната теза е, че ние би трябвало да поддържаме българите отвън рамките на нашата страна и това е безусловна теза. Но в случай че от тази теза ние прикрием и опцията жители на прилежащи нам страни, които не са членки на Европейски Съюз да придобият българско поданство против едно незнайно по какъв начин издадено уверение, това слага доста огромни въпросителни “, означи Цацаров и акцентира, че това слага и една още по-голяма въпросителна по отношение на техните действителни планове.
„ Те българи по генезис ли са, желаят български паспорт, тъй като имат български дух и са българи по генезис – такива хора има доста и те са доста, или са българи по генезис единствено въз основата на едно църковно уверение и паспортът им би трябвало, тъй като на него написа Европейски съюз “, добави основният прокурор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР