„Трябва да си дадем сметка, че това е феноменална трагедия

...
„Трябва да си дадем сметка, че това е феноменална трагедия
Коментари Харесай

Соломон Паси: Опасявам, че следваща агресия на Путин, ще бъде адресирана към България

„ Трябва да си дадем сметка, че това е феноменална покруса и то такава покруса, за която ние си мислехме, че е останала вечно в историята”. Това сподели за протичащото се в Украйна някогашният външен министър Соломон Паси.

По думите му тази покруса дава отговор на два въпроса, които си задаваме от дълго време.

„ Единият е този, който си задаваме от 30 години - „ За какво тъкмо би трябвало да влезем в НАТО”. Мнозина прозряха едвам завчера за какво трябваше да влезем в НАТО”, изясни той.

„ Вторият въпрос, който си задаваме от близо 140 и повече години, е до каква степен може да докара необузданата русофилия. Путин влезе в Украйна, тъй като той има пета колона там. Именно нея той споделя, че ще освободи. Той няма да влезе в Люксембург - там няма рускоезично население. Но в България има и аз желая да си извлечем уроците за нас”, сподели някогашният външен министър.

Според него това, че Путин лъже в актуалната си акция, се потвърждава от един индикативен дипломатически факт:

„ Ако той е бил обезпокоен за положението в Украйна, за ситуацията на рускоговорящите, за съветското население или малцинство, в случай че е бил обезпокоен от нацистите, за които приказва, че ще денацифицира, е трябвало да отиде в Съвета за сигурност няколко пъти и да предложи резолюция, с която да каже, че е притеснен”.

Паси разяснява държанието на западните водачи в последните три дни:

Не може да се приказва за тяхното държание в последните дни, а за последните 30 години. Първата и съществена неточност, която беше направена, е че Украйна и Грузия не бяха признати в НАТО, когато му беше времето. Сега за Украйна може би към този момент е късно, само че на нея може да се даде нов статут към Европейски Съюз на договаряща страна, а Грузия би трябвало да бъде призната в НАТО тъкмо в този момент”, безапелационен беше той.

„ Положението е доста, доста съществено и в случай че ние не вземем това състояние в свои ръце, се притеснявам, че една последваща експанзия на съветския президент Путин, в случай че е жив и здрав, ще бъде адресирана към България”, предизвести Паси.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР