Трябва да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика,

...
Трябва да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика,
Коментари Харесай

Димитър Георгиев: Само БСП има политическата воля да върне д...

Трябва да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика, споделя претендентът за народен представител от 17-и МИР Пловдив-област

- Г-н Георгиев, за какво млад и сполучлив човек е в листата на Българска социалистическа партия?

- Вярвам, че Българска социалистическа партия е единствената опция на ГЕРБ. Това проличава и в тази предизборна акция. На процедура единствено Българска социалистическа партия и ГЕРБ показват действителни управнически стратегии. Другите са по лозунгите. А за какво Българска социалистическа партия ли? В годините социалистите са били най-хубавите сътрудници на земеделското придвижване, което съставлявам по родословие и убеждения. В продължение на 4 година имах опция да работя с сътрудниците от Българска социалистическа партия в Народното събрание и видях, че единствено те имат хрумвания по какъв начин България да се развива по този начин, че хората да живеят по-добре. Всъщност в това е и смисълът на ръководството.

- И какво би трябвало да се промени в България, с цел да живеят българите по-добре?

- На първо място, да се реформират администрацията, здравната система и данъчната политика. Недопустимо е у нас да има над 400 000 души държавна и общинска администрация, а в Холандия, която има два пъти повече население от нас, тя да е 50 000 души. Ние споделяме - оптимизация и редуциране на администрацията. Там сега служат доста кадърни и образовани младежи, чийто капацитет действително не може да се употребява. Когато излязат на пазара на труда, те ще основат същинска конкуренция и ще подобрят качеството на работната мощ.

- Кой ще изтегли България нагоре - политиците или бизнесът?

- Политиците би трябвало да основават условия за развиване на бизнеса. Той е този, който заплаща заплатите, налозите и осигуровките. Проблемът е, че поради неналичието на промени и административния напън бизнесът е притиснат в ъгъла, доста от компаниите работят в сивия бранш, като крият налози и осигуровки. Това ощетява всички. За обстановката обаче са виновни ръководещите, които основават неприятна бизнес среда. Неслучайно най-големият вложител в стопанската система са българските емигранти. В същото време задграничните вложения непрестанно понижават, което е най-безпристрастната оценка за бизнес средата, която основават ръководещите. Вече 10 години се приказва за електронно държавно управление. Това бе мантра на Росен Плевнелиев и като министър, и като президент. След това бе подета от Томислав Дончев, само че и досега нищо действително не се случва.

- Какво ще промени Българска социалистическа партия, в случай че завоюва изборите, с цел да живеят българите по-добре?

- Ще реформира администрацията и ще заложи на държавността. Ще направи по този начин, че институциите да проработят в услуга на хората и бизнеса, да оказват помощ, а не да пречат. За да започва един дребен бизнес в България, минава през разрешителни режими от най-малко 7 институции. Навсякъде заплаща и чака. Ние ще променим това. Ще върнем страната в главната <210> роля ​- да основава ясни правила. За това са нужни политическа воля и експертиза, а в Българска социалистическа партия има и двете. В партията има доста младежи с положително обучение и подготовка, които са подготвени да влязат в ръководството. Това е огромното преимущество на партията. Калинките във властта основават безпорядък и разрушават държавността. Поредният образец е методът, по който се ръководи рецесията, подбудена от ковид. Днес едни ограничения, на следващия ден други и най-после никакъв резултат.

- Какъв съгласно вас е изходът от рецесията с ковид?

- Първо ​- да оставим значимите решения на експертите. Виждате какво става, когато рецесията се ръководи от доктори по най-различни науки, само че не и от докторите по медицина - закъснели и непозволени ограничения. България държи върха по смъртност измежду инфектираните от COVID-19 и в това време е на последно място по брой на имунизираните. Процесите се ръководят на правилото „ проба-грешка “, а в такава рецесия „ трупането на опит “ е съдбовно, тъй като става дума за здравето и живота на хората. Още на 5 декември 2020 година Народното събрание е упълномощил държавното управление да контракти доставката на 11 млн. ваксини, а виждаме какво става - хората желаят да се ваксинират, а няма с какво. Правителството трябваше да контракти 2 млн. ваксини още до края на януари и в този момент нямаше да сме на опашката. С тези ваксини трябваше да бъдат ваксинирани всички рискови групи, а след това младите и дейни хора, които би трябвало да продължат да работят. Вместо това - безпорядък и нов пик в болестта.

- Само забавянето с имунизирането ли е повода за високата смъртност у нас?

- Не, тук става дума за неприятното общо здраве на нацията. А то е резултат от доста фактори - неналичието на профилактика, ограничавания достъп до опазване на здравето за българите в доста региони на страната. Важно е и това, че загърбихме всеобщия и ученическия спорт. Всички знаем, че спортът е здраве. Силният организъм се оправя по-лесно с всевъзможни провокации. Ние обаче от години сме в челото на черните ранглисти за инсулти, инфаркти, българите всеобщо страдат от диабет и затлъстяване в ранна възраст. Общото ни здраве е неприятно и по тази причина даваме толкоз доста жертви в пандемията.

- Как съгласно вас ще се възвърне стопанската система след пандемията?

- С помощ от мощна българска страна, не тази, която вкара бизнеса в рецесия. Виждаме какво става с ограниченията ​- затваряне, отваряне и никакъв резултат. За последните месеци на 2020 година са изхарчени над 5 милиарда лв., а до дребния и междинния бизнес не стига съвсем нищо. Тук въпросът е защо се употребяват парите - дали просто се раздават на калпак, или се подкрепят бизнеси, които могат да се възстановят и да осъществят рестарта на стопанската система след пандемията. Искам да обърна внимание на обстоятелството, че досега няма никаква помощ за фармацевтите. Не са получили нищо, а те са хора на първа линия. Защото индивидът, който е болен, първо върви в аптеката. За този отрасъл, в който работят експерти, учили по 6-7 години, няма никаква помощ.

Държавата може да употребява европейските средства за спр​авяне с последствията от рецесията, както и опциите на Българската банка за развиване. Вместо да дава многомилионни заеми на колекторска компания и други определени компании, държавната банка да подкрепи действително дребния и междинния бизнес. Държавата пък може да се ангажира с целеви заеми за фамилиите. Ако поеме лихвите за заеми по 5000 лв. на 400 000 фамилии, страната ще похарчи 10 млн. лв., което е нищо. В същото време 2 милиарда ще влязат в потреблението и косвено ще подкрепят бизнеса.

- Това ли е смисълът на посланието от акцията на Българска социалистическа партия „ С грижа за хората “?

- Това и още доста други дейности, които да накарат хората да повярват, че живеят в страна с правила, която в действителност ги поддържа, а не им пречи. Държавата е дебитор на своите жители. Тя съществува поради тях, а ръководещите се държат по този начин, като че ли хората са тук поради ГЕРБ. Ние ще обърнем модела и ще накараме администрацията и институциите да работят в услуга на жителите, какъвто е и смисълът на държавността.

- Вие сте член на Изпълкома на БФС. Длъжник ли е страната на футбола?

- Безспорно, когато става дума за базите и детските школи. България няма народен футболен стадион. В Пловдив на процедура няма естествен стадион. Да, просперитетът на представителните тимове на огромните клубове е ангажимент на техните притежатели, само че в България има стотици клубове, които развиват единствено детско-юношески школи. Там хиляди българчета получават и образование, и здраве, без страната да влага лев. Футболът е обществен феномен и има своята значима роля в живота на младежите. В този смисъл страната не може да абдикира от най-масовото и налично занятие за децата.

- Да, само че се приказва, че огромните клубове се устоят от предприемачи, командировани във футбола от държавното управление...

- Това е различен въпрос. Не знам кой по какъв начин взема решение да си купи футболен клуб, само че съгласно мен не е обикновено страната да не прави нищо значително за детско-юношеските школи и всеобщия спорт. Трябва нова политика за ученическия спорт, увеличение на часовете по физическо образование в учебно заведение, назначение на треньори по най-популярните олимпийски спортове в самите учебни заведения. В годините съсипахме спортните учебни заведения, които бяха люпилнята на гении и първенци. Сега в град като Пловдив - остарялата спортна столица на България, професионалните състезатели от самостоятелните спортове са по-малко от олимпийските първенци, които градът имаше преди време. Младите хора, които се занимават със спорт, на 18 години схващат, че са безработни и са упражнявали единствено за наслаждение. Това би трябвало да се промени и спортът да стане приоритет на страната. Защото той е здраве, което толкоз ни липсва в тези тежки месеци и години. Освен това спортът и образованието градят значими качества, без които житейският триумф е неосъществим. Образованият и физически деен човек постоянно се показва по-добре в обществото от останалите.

- Вече бяхте народен представител от 17-и МИР. Какво свършихте за хората от Пловдив-област, с цел да поискате още веднъж доверието им?

- Първото, което се сещам, е, че по моя самодейност бяха отпуснати пари за ремонт на пътя от Асеновград до Новаково и границата сред Пловдивска и Кърджалийска област. Благодарение на натиска от моя страна парите бяха обезпечени от Министерството на районното развиване и благоустройството. Парите бяха обещани от държавното управление през октомври 2017 година и ремонтът трябваше да стартира през 2018 година, само че за жалост, от АПИ стартираха работа по сектора чак предходната есен.

Работих интензивно през всичките 4 години и постоянно с мисълта, че съставлявам хората от региона. Затова считам, че имам правото да желая от хората в ​община Асеновград и останалите общини от региона доверието им. Като цяло считам, че точно Българска социалистическа партия е партията, която може да донесе смяната, за която всички толкоз доста приказват. Защото лозунгите са едно, а действителната работа -друго. Ние имаме и волята, и опциите да рестартираме страната.

ВИЗИТКА

Димитър Георгиев бе народен представител от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " в 44-тото Народно заседание, определен от 17-и МИР Пловдив-област.

От 2015 до март 2017 година е общински консултант в Пловдив. Занимавал се е със строителен бизнес. Семеен, с две дъщери.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР