“Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне обсъждане

...
“Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне обсъждане
Коментари Харесай

Христо Иванов призова за започване на конституционната реформа

“Трябва да съставим краткотрайна парламентарна комисия, която да стартира разискване на конституционните промени, свързани със правосъдната власт”, прикани съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в четвъртък.

Според него има действителна опция да се извърши промяната в правосъдната система след законодателни и кадрови промени. За смяна в конституцията са нужни 160 депутатски гласа, а ръководещата четворна коалиция има едвам 134. За тази цел е нужна поддръжката минимум на Движение за права и свободи, което има 34 депутати.

Движение за права и свободи е главен бранител на основния прокурор, само че анонсира желанието си да инициира конституционни промени, които се желаят от европейските сътрудници на България. Това значи, че придвижването е готово да търгува със своята политическа поддръжка. Подобна оферта насочи и ГЕРБ в края на предходната година, като партията на Бойко Борисов упорства основно за промяната на вътрешния министър Бойко Рашков.

Преди ден депутатът от Има Такъв Народ Николай Радулов изрази своята увереност, че до шест месеца основният прокурор Иван Гешев ще бъде заменен.

Христо Иванов също приказва, че има предпоставки за политически консенсус за правосъдната промяна. Той подсети, че в речта на президента Румен Радев пред Народното събрание е имало мощен ангажимент, който извежда правосъдната промяна " пред скоби ".

Според Иванов цялата промяна би трябвало да се случи в идващите 6-10 месеца. Иванов позволи, че може да се удължат периодите по желание на новия състав на Висш съдебен съвет през тази година, с цел да се обезпечи прогрес в работата по конституционните промени и в обезпечаването на необятно парламентарно болшинство за същинска правосъдна промяна.

Съпредседателят на " Демократична България " подсети, че България би трябвало да понижи политическото посланичество в ръководството на съдилищата и да го усили в ръководството на прокуратурата.

“Международната процедура демонстрира, че би трябвало да има огромно болшинство от съдии, определено от самите съдии - това е съдийското самоуправление. Но няма принцип на прокурорско самоуправление, няма отчетност, когато прокурорите във Висш съдебен съвет са подчинени на основния прокурор”, сподели Иванов.

Той защитаваше тази концепция, до момента в който беше правосъден министър през 2015 година във второто държавно управление " Борисов ", само че тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи взеха решение да " опраскат " промяната и Христо Иванов подаде оставка.

" В един по този начин преструктуриран Висш съдебен съвет, с понижена парламентарна квота за съдиите и увеличена за прокурорите, ще има външен надзор над основния прокурор, който и да е той, а подобен може и да е и жена, както стана с ръководителя на Върховен касационен съд ", сподели Иванов.

Според него опълчването на тази промяна значи да се дискредитираме в Европейски Съюз и носи риск от прекъсване на парите по Плана за възобновяване и резистентност.

“Ако не можем да го създадем, това значи нови наказания по Магнитски, липса на вероятност за Шенген, ограничение на вероятността за Еврозоната, ограничение опцията за асимилиране на еврофондове и засенчване на привлекателността на страната за инвестиции”, продължи съпредседателят на “Демократична България”.

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” се опълчи на концепциите на Българска социалистическа партия за трансформиране на Специализирания углавен съд в пет районни познавач съдилища, “защото по този начин ще феодализираме този съд, а и тези съдии, подбрани от един злепоставен някогашен състав на Висш съдебен съвет, ще бъдат непокътнати, само че към този момент децентрализирани из страната”. Той прикани ръководещите да се придържат към предлагането на Министерството на правораздаването за закриване на спецсъда.

“Съдебната власт би трябвало да се освобождава от гнилите ябълки, тъй като те могат да стигнат до Върховен касационен съд и Висш съдебен съвет - гнилите ябълки имат свойството да изплуват”, сподели още Иванов

Той акцентира и потребността от рестарт на Инспектората на Висш съдебен съвет. “Г-жа Точкова и сътрудниците ѝ играха във кино лентата “Широко затворени очи” за наша сметка ", сподели Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР