Трябва да развиваме енергетиката не само като поминък, но и

...
Трябва да развиваме енергетиката не само като поминък, но и
Коментари Харесай

Президентът Радев в Бобов дол: Трябва да развиваме енергетиката като важен отрасъл на българската икономика

Трябва да развиваме енергетиката освен като занаят, само че и като значим бранш от стопанската система на България, който да генерира самостоятелност и непоклатимост посредством внедряване на нови технологии и възстановяване на екологичните параметри. Това съобщи президентът Румен Радев по време на свое посещаване в Бобов дол. Президентът посети града по покана на кмета Елза Величкова във връзка празника на обитаемото място и 54-годишнината от оповестяването му за град.

" Бобов дол е значима част от енергетиката на България ", съобщи Румен Радев. По думите на президента, поминъкът и развиването на града зависят доста от бъдещето на енергийния бранш у нас и е належащо да се отчетат всички софтуерни, индустриални, екологични и обществени аспекти на този въпрос. Румен Радев добави, че българските въглищни райони не би трябвало да заплащат високата обществена цена на ускорения преход към зелена стопанска система в Европейския съюз. В своето одобрение към жителите на Бобов дол президентът акцентира, че българската енергетика се нуждае от самостоятелност и самостоятелност, като въглищният бранш би трябвало да се развива най-малко до 2040 година

Президентът означи огромния капацитет на района посредством въвеждане на нови производства и модернизиране на към този момент развити браншове, с цел да се предотврати закриването на работни места и обезлюдяването на община Бобов дол. " Нашата обща цел е да имаме вероятност, усъвършенствано опазване на здравето, преквалификация, подготовка, обучение за нашите деца, да сътворяваме модерни софтуерни производства с по-висока добавена стойност ", съобщи Румен Радев.

По-рано денем президентът организира среща с кмета на Бобов дол Елза Величкова, общинското управление и представители на въгледобивната промишленост в района. В диалога бяха разисквани механизмите за скорошно включване на обитаемото място в териториалните проекти, свързани с Фонда за обективен преход. Усвояването на обилни средства в тези проекти би трябвало да работи в две посоки - съхраняването на енергийния бранш и гарантирането на чист въздух и условия за здравословен метод на живот, уточни Румен Радев. Пред локалната власт президентът уточни, че е належащо навреме правене на подробни самостоятелни районни проекти за преход, които да включват характерните потребности на всяко обитаемо място. Трябва да се научат уроците от предишното и никога да не се позволява внезапно затваряне на рудници, което в последните години остави без занаят хиляди миньори, акцентира президентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР