Трябва да избегнем приближаване до протекционизма, който само би изострил

...
Трябва да избегнем приближаване до протекционизма, който само би изострил
Коментари Харесай

Европейската икономика ще расте, но с умерени темпове

" Трябва да избегнем доближаване до протекционизма, който единствено би изострил съществуващите обществени и стопански напрежения ", разяснява еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Ръстът на стопанската система на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната ще продължи и през идващите години, само че темповете ще са умерени поради забавянето в търговията и напрежението сред Съединени американски щати и Китай. Такива са упованията на Европейската комисия (ЕК) в пролетната икономическа прогноза.

Комисията намали леко упованията си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) в Европейски Съюз от 1.5% на 1.4% за 2019 година и от 1.7% на 1.6% за следващата година. Брутният вътрешен продукт на еврозоната също ще се намали леко – от 1.3% до 1.2% през 2019 година и от 1.6% до 1.5% през 2020 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В унисон с общата прогноза Брюксел чака по-нисък напредък и в България през тази година - комисията намали упованията си с 0.3 прочие п. до 3.3%.

Причините

" Европейската стопанска система демонстрира резистентност пред лицето на по-неблагоприятната външна среда, в това число напрежението в търговията. Растежът се чака да продължи във всички членки на Европейски Съюз и да се усили през идната година, подсилен от мощното вътрешно търсене, непрекъснатите облаги от заетостта и ниските разноски за финансиране ", разяснява еврокомисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис при представянето на прогнозата.

От Европейска комисия изясняват лекото закъснение с комерсиалното напрежение и по-специално продължаващия спор сред Китай и Съединени американски щати, които към момента не могат да доближат до съглашение. Рискови остават и други външни фактори като сюжета Brexit без договорка и " политическата неустановеност ".

Сред по-големите страни членки по-значително е ревизиран растежът на Германия и Италия. Комисията намали прогнозата си за растеж на Брутният вътрешен продукт в Германия от 1.1% до 0.5% през 2019 година и от 1.7% до 1.5%. през 2020 година Очакванията на комисията съответстват с тези на ръководещите в Берлин, които предишния месец също намалиха прогнозата си до 0.5% за 2019 година Брюксел чака Брутният вътрешен продукт в Италия да падне от 0.2% до 0.1% през 2019 година и от 0.8% до 0.7% следващата година. Малко преди да разгласява пролетната си прогноза комисията разгласи, че чака италианският външен дълг да продължи да пораства през идващите две години.

Безработицата продължава да пада

От комисията регистрират, че изискванията на пазара на труда ще продължат да се усъвършенстват макар забавянето на растежа към края на 2018 година През март т.г. безработицата е достигнала най-ниското си равнище от 2000 година насам – 6.4%.

През идващите две години се чака темпът на повишаване на заетостта да се забави поради по-умерения ритъм на стопански напредък и затихването на резултата от фискалните ограничения в някои страни от Европейски Съюз. Въпреки това равнището на безработица се чака да падне до 6.2% през 2020 година

Инфлацията задържа ниски равнища

Очаква се инфлацията в Европейски Съюз да спадне до 1.6% тази година, преди да се увеличи до 1.7% през 2020 година Общата инфлация в еврозоната се е намалила от 1.9% през последното тримесечие на 2018 година до 1.4% през първото тримесечие на тази година заради по-ниските нараствания на цените на електрическата енергия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР