Трябва да има законова възможност държавата да финансира част от

...
Трябва да има законова възможност държавата да финансира част от
Коментари Харесай

Пациентски организации настояват държавата да финансира част от дейността им

Трябва да има законова опция страната да финансира част от дейностите ни, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Национална пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев. По думите му пациентските организации са основатели на разнообразни скринингови стратегии, които по принцип би трябвало да са част от държавната политика, само че страната не заплаща нищо за тях, нито подкрепя активността на организациите. Той изясни, че не става въпрос за финансиране на цялата активност, а на тази, която произтича от закона, засягаща работата на национално показаните организации.

За поредна година се опитваме да договорим с страната европейски правила на партньорство, добави още Хасърджиев и акцентира, че министърът на опазването на здравето е поел подобен ангажимент, само че има отпор от страна на Министерството на финансите.

Отговорностите на национално показаните пациентски организации са съществени, те излъчват представител в Надзорния съвет на НЗОК, дават мнения по законопроекти, вземат участие в разнообразни комисии, добави още Хасърджиев. По света всички тези действия са ангажимент и на страната, която урежда финансирането, като задачата е то да бъде обществено и транспарантно.

Европейският пациентски конгрес получава годишно оперативно финансиране, като правилото там е, че 80 % от средствата, нужни за оперирането на организацията, се дават от европейските институции, а до 20 на 100 се кофинансират от разграничи други източници, в това число и от фармаиндустрия, уточни още Хасърджиев. По този метод се подсигурява независимостта на пациентските организации, както и това, че съответните институции имат сътрудник, с който дружно създават проект за действия от публичен интерес и е обикновено тези действия да бъдат финансирани с публични средства, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР