Трябва да има държавна политика и кампания в медиите за

...
Трябва да има държавна политика и кампания в медиите за
Коментари Харесай

Фондация „Искам бебе“: Около 8000 лв. струва донорската процедура на яйцеклетки

Трябва да има държавна политика и акция в медиите за стимулиране на донорството с яйцеклетки, което оказва помощ на хиляди фамилии с репродуктивни проблеми.

Това разясниха в студиото на „ Добро утро, Европа “ Валентина Иванова, която е координатор на фондация „ Искам бебе “ и доктор Явор Малинов, репродуктивен експерт.

Най-голямата компликация е дефицитът на донори, означи Валентина Иванова и добави, че община Варна е заделила 376 хиляди лв. за донорство през миналата година, като покрива съвсем половината от една донорска процедура или 3500 лв..

„ Матката остарява по-бавно от яйчниците и има по-голям прозорец след окончателното привършване на яйчниковия запас, в който ние можем да създадем бебето “, изясни доктор Явор Малинов.

Той уточни, че българските донори се контролират от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, която по думите му има много прецизни критерии кой може и кой не може да бъде донор и на кого.
„ Контролът на яйцеклетките от чужбина не е толкоз огромен “, добави той.
Процедурата не е страшна или мъчителна. Прави се стимулация на яйчника, която е много безвредна процедура в днешни дни. Усложненията са доста редки, на процедура съвсем не съществуват. Подготовката се прави за към една седмица, като се вършат цялостни проучвания за СПИН, хепатит Б, сифилис и други полово излъчени болести. Правят се цялостни кръвни проучвания и премерване на яйчниковия запас.
доктор Явор Малинов, репродуктивен експерт

Д-р Малинов уточни, че годни за донорство на яйцеклетки са дами до 34-годишна възраст, които имат добър яйчников запас и имат най-малко едно родено дете и най-много 5 лични.

Колкото е по-високо компенсацията, което получават донорите, толкоз по-скъпа става самата процедура, означи Валентина Иванова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР