Трупането на материални блага е основен приоритет за мнозинството българи.

...
Трупането на материални блага е основен приоритет за мнозинството българи.
Коментари Харесай

За 80% от българите трупането на имущество е най-важно

Трупането на материални богатства е главен приоритет за болшинството българи. Това демонстрира изследване на Института за проучване на обществата и знанието към Българската академия на науките. За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество. Постигането на материални цели се е трансформирало в главен приоритет. Данните демонстрират още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, даже в случай че имат някаква изгода. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, в случай че не се опасяват от следствията. Едва 32% считат, че законите у нас са добре написани.

Според проучването в последните години в българското общество могат да се открият социологически типажи - 34 % се самоопределят като комформисти, 10% като обществено пасивни, 6% като бунтари, а 6% като иноватори. Общо 4 на 100 попадат в групата на тези хора, които наложително съблюдават избрани повтарящи се ритуали.

" В момента имаме материално настроено население, само че това не трябва да ни изненадва, тъй като живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени ", сподели проф. Емилия Ченгелова - зам.-директор на Институт за проучване на обществата и знанието към Българската академия на науките в ефира на " Събуди се " за това дали българинът е материалист или мечтател, съдейки по данните на Българска академия на науките.

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, тъй като до момента в който получават междинна заплата от 1 000 - 1 200 лева, тя посочи, че сънародниците ни няма по какъв начин да бъдат над материалното. " За да мислиш за идеалното, материалното би трябвало да бъде задоволено ", изясни още тя.

По думите ѝ българите оцеляват с приходи към линията на бедността. " Други 30-40% са със заплати, които им разрешава да посрещнат месеца, само че единствено толкоз. Ние не би трябвало да се учудваме, а да го приемем като част от нашето всекидневие. Учим се да бъдем пазарно общество ", означи проф. Ченгелова.

Източник: блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР