Трудовите книжки да бъдат по нов образец предвижда проект на

...
Трудовите книжки да бъдат по нов образец предвижда проект на
Коментари Харесай

Ще има ли нови трудови книжки?

Трудовите книжки да бъдат по нов пример планува план на разпореждане на Министерския съвет за приемане на Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж. Проектът е оповестен за публично разискване.

В отчета на министър Бисер Петков се показва, че съществуващият все още пример на трудовата брошура не е обновен от 1996 година

Измененията в трудовото законодателство, настъпили през годините след одобряването на образеца, от една страна изискват вписването на спомагателна информация в трудовата брошура, за която няма планувани полета, а от друга - изискват прецизиране на реквизити на в този момент съществуващи полета, написа още в отчета. В документа се показва още, че в допълнение усложнение основава и форматът на трудовата брошура , който заради дребните си размери не разрешава четливо отразяване на данните по отношение на трудовото правно отношение на служащия или служителя.

Предвидено е трудовите книжки да бъдат с цвят на корицата бордо. Техническите параметри на образеца на трудовата брошура са: формат 12 на 17 сантиметра, размер от 32 страници, бял офсет 80 грама и корица - хроммат 200 грама, с цвят на корицата бордо - на външните страници и бял на вътрешните.

Проектът планува да се вкара условие за слагане на печат в трудовата брошура при преустановяване на трудовото правно отношение, посредством който да се обезпечава информация за датата на постъпване на работа, датата на преустановяване на трудовото правно отношение, основанието за преустановяване на трудовото правно отношение и продължителността на трудовия стаж.-->

Към момента слагането на този печат е открита процедура, която обаче не се ползва във всички предприятия, написа в отчета на министъра на труда и обществената политика. " Това ще докара до понижаване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва с изключение на осъществяването на записи в трудовата брошура да издават и съхраняват за дълъг интервал мостри на документи, удостоверяващи насъбрания стаж. Също по този начин ще способства и за по-добрата протекция на правата на служащите и чиновниците, които няма да е належащо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след преустановяване на трудовото правно отношение ", се показва още в отчета.

Променят се графите в образеца на трудовата брошура, с оглед обезпечаване на по-пълна и точна информация по отношение на трудовото правно отношение на служащия или служителя и в по-голяма степен опция за прилагане на трудови и осигурителни права.

Регламентира се процедура за регистриране в трудовата брошура на прекратяването на трудовия контракт посредством предписание от инспекцията по труда, в случаите, когато работодателят прекрати активността, както и процедура за регистриране в трудовата брошура на трудов стаж, открит по правосъден ред.

Предлага се постановлението да влезе в действие от 1 юни 2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР