Трудно намирам думи, с които да коментирам новото министерско назначение

...
Трудно намирам думи, с които да коментирам новото министерско назначение
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Новият министър е кръстен по Гогол Ревизор, а предложилият го - по Достоевски Идиот

Трудно намирам думи, с които да разясня новото министерско предопределение в страната. Затова ще изтъквам класиците. И по-точно - ще изтъквам съветския публицист Николай Гогол и елементи от неговата комедия “Ревизор ”, която споделя за един привиден инспектор, за едни корумпирани служители и за една надълбоко прогнила система.

Цитат едно от “Ревизор ”:
“Сега всяка едвам изпълзяла гъсеница си мисли, че е благородник ”.
Цитат две от “Ревизор ”:
“Та какво ревизорско имаше в този прахосник? Нищо нямаше! Просто нито на половин кутре не приличаше и внезапно всички - инспектор! Ревизор! ”
Има съществени учредения да се счита, че новият министър на екологията е като остарелия - работи най-вече в полза на частни ползи, а не в интерес на публичния интерес . В този ред на мисли е и откъс три, с който напомням на новия министър, че в един миг търговците се обръщат против Градоначалника, обръщат се против този, на който са давали:
Търговците споделят: “Ей богу! Такъв градоначалник не е имало, ни ще има. Щом го видиш отдалеко, всичко изпокриваш в дюкяна. И то да речеш, че някакви деликатности, всевъзможен отпадък прибира: сушени сливи, дето по седем години лежат в качето, та и прислужникът няма да ги яде, той и там ще загребе с шепата. ”
Със идващия откъс от “Ревизор ” желая да припомня на новия министър, че не трябва да се мисли за доста огромен. Да не се самозабравя пред по-големите, които са го избрали. Цитат номер четири:
“Какво си направил с търговеца Черняев, а? Дал ти за мундир два аршина сукно, а ти си отмъкнал целия топ! Внимавай! Малък е чинът ти за цялостен топ! ”
Спирам с цитирането на класиците.
Но не мога да не отбележа нещо друго -  днес, по случай избора на новия министър, имаше празнично изпускане на серен диоксид във въздуха на град Перник.
Абе, какво желаете да извършите? Да уморите хората в Перник ли? Каква е задачата?
Няма хора в Перник - няма водна рецесия.
Какво? Днес серен диоксид в  Перник, а на следващия ден да се готвят Ботевград, Ловеч, Добрич и останалите градове с водна рецесия. Така ли?
Ще завърша с класика. Според мен, новият министър на екологията е кръстен на комедията на Гогол “Ревизор ”, а този, който го предлага за министър, е кръстен на романа на Достоевски - „ Идиот “.
Слави Трифонов/Фейсбук
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР