Трудно е да повярваме в мантрата за още отцепници в

...
Трудно е да повярваме в мантрата за още отцепници в
Коментари Харесай

Дойче веле се пита, дали вървим към нова тройна коалиция – вече без диверсанти

Трудно е да повярваме в мантрата за още отцепници в деструктивната партия на Слави Трифонов. Очевидно България върви решително към предварителни избори. Ще осъмнем ли наесен с нова тройна коалиция – този път без диверсанти?

Коментар на Веселин Стойнев за 

Българска социалистическа партия ще държи мандата за сформиране на държавно управление най-малко до петък, когато разширеното управление – Националният съвет (НС), ще се произнесе кой от двата разновидността ще избере, препоръчани от тясното управление – Изпълнителното бюро (ИБ). Малкият орган се състои от 22 души, огромният – от 180. И в двата лидерката Корнелия Нинова от дълго време си е осигурила комфорт от правилни сподвижници, множеството от които сама е позволила до върховете в политиката или е назначила на държавна работа. Така че умерено може да пуска топката от крилото на ИБ към другото на Народно събрание в границите на едни по-разтегливи периоди на третия мандат.

Още ИТН-отцепници?

След като щатният проваляч Слави Трифонов (ако използваме терминологията му) в петък погреба и този мандат, протакането наподобява към този момент несвоевременно. Освен поради вярата да се отделят още депутати от Има Такъв Народ, които, по обществено огласени сметки на премиера в оставка Кирил Петков, са най-малко 8. Така дружно със старите 6 отцепници, едно анти-Слави Има Такъв Народ от 14 депутати ще се добави към 108-те на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България и ще се получи мечтаното болшинство от 122 гласа.

Никой не има вяра обаче в тази приказка. А и тя може да се окаже продължение на същия хорър. Защото от кое място, с опрощение, са се появили толкоз доста честни и самостоятелни депутати в това деструктивно Има Такъв Народ и за какво са се разкрили чак на ексхумацията на третия мандат? А и дали въобще в тази група са останали смелчаци ще проличи още в сряда и четвъртък, когато в парламентарните комисии и в пленарна зала ще стартират да се одобряват решения за КЕВР и на някои закони по Плана за възобновяване и резистентност – в случай че няма парламентарно болшинство за тях, няма и държавно управление.

Така мандатът е добре да се задържи още няколко дни, с цел да се покаже, че в действителност са употребявани в действителност безусловно всички благоприятни условия, даже и тези за шестица от тотото. Освен това е добре изборите да са през октомври, както с цел да има кой да гласоподава, по този начин и с цел да има за кого да се прави месец преди този момент предизборна акция. Кампания и избор през август-септември са гаранция за мижав избирателен интерес.

Сега въпросът е кой с какво ще отиде на тази акция. Убиецът на ръководещата коалиция е явен към този момент за всички – Станислав Трифонов. Това може и да е било предназначението на неговата Има Такъв Народ, която ще заплати заслужената цена да изпадне от Народното събрание. Но дали Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България ще дадат поръчка, че желаят да завоюват болшинство наесен и да ръководят още веднъж дружно – към този момент без диверсанти? Ако е по този начин, това значи в предизборната акция да не се атакуват между тях.

Политическа партия и Демократична България – освен сътрудници

Демократична България ще би трябвало да преодолява и погнусата на най-твърдите си гласоподаватели от миризмите на комунизъм и русофилия. Макар че за няма и година алените линии последователно бяха заличени – от в никакъв случай в коалиция с Българска социалистическа партия, през в никакъв случай в коалиция с мандат на Българска социалистическа партия, до може и с мандат на Българска социалистическа партия, само че единствено в случай че е трети, спешен и единствено официално неин. Освен това Демократична България, която беше най-лоялният сътрудник на Политическа партия в ръководството, на процедура дели един електорат с нея. На изборите през ноември той към този момент се оттече към новата групировка и Демократична България не може да си разреши „ второ изсмукване “. Логично е в този момент тя да търси разграничаване от Политическа партия, без да влиза в директна борба с нея.

Политическа партия пък може да се сблъска със своя някогашен патрон Румен Радев, който ще има в ръцете си служебно държавно управление, което може да направи някакви разкрития против дейности на някогашните министър председател и финансов министър, изключително по сензитивните въпроси на газа и петрола. Същото може да споходи и Корнелия Нинова, в случай че въпреки всичко се окаже, че България е изнасяла боеприпаси за Украйна през трети страни надалеч не без нейно познание. Все отново президентът най-вероятно ще се задоволи с леко ошамарване на някогашните ръководещи, с цел да не бъде присъединен към лагера на по-бившите, против които вдигаше пестник. По-удачно за него ще е да резервира отдалеченост сред ПП-БСП-ДБ, ГЕРБ-ДПС и „ Възраждане “-„ Български напредък “, с цел да може самичък да накланя везните, а и не се знае дали зимата няма да му се наложи отново да прави длъжностен кабинет.

Излизайки дружно, само че несполучливо от третия мандат, Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България е разумно да тичат в обособени коридори при условен феърплей. Онова, което занапред е ясно, че ще провокира съществени искри, ще са опитите всяка да си приватизира по-голям дял от свършеното от обединението. С отпадането на Има Такъв Народ от нея инфантилизмът не е изчистен дефинитивно и всяка алчност и ответна ревнивост могат още веднъж да доведат до сръдни и цупения, които да повлияят и на държанието на гласоподавателя, а в следствие и на договарянията за нова коалиция.

Но даже и това кратковременно ръководство сигурно е съумяло да скатае някои скелети в дрешника, които опозицията няма да пропусне да извади на показ. Тогава би трябвало да се разделят вини и безмълвни съучастия, което ще бъде изключително сериозно за запазването на положителния звук сред сътрудниците.

Отново дружно наесен?

Изпитаната изборна логичност сочи, че трите партии би трябвало да се явят оптимално разграничени една от друга на изборите, на ръба на директните спорове, с цел да може всяка да извлече оптимален резултат. И както в самостоятелните спортове – всеки печели самичък за себе си, само че най-после всеки е част от националния тим, който е мощен таман с самостоятелните победи. Трите обединения може да се ненавиждат и да си завиждат – дори е потребно за спортната завист, само че най-вероятно наесен отново ще за дружно под знамето на една нова тройна коалиция.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР