„Трудна е оценката на това колко от 100-те болнични листове

...
„Трудна е оценката на това колко от 100-те болнични листове
Коментари Харесай

Зам.-министър: В половината ЕС първите 3 дни болничен не се плащат

„ Трудна е оценката на това какъв брой от 100-те болнични листове са подправени. Проблемът не е единствено български феномен. Според Национален осигурителен институт в половината Европейски Съюз първите три дни изобщо не се заплащат. Тоест явно, че и там са се сблъскали с сходен проблем”, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков.

Експерт: Ще накажем същинските заболели, а не подправените

Вдигат детските помощи, Петков: Болничните занапред ще се разискват

Свалят компенсацията за болнични с 20%, бизнесът не е удовлетворен

Той уточни очевиден образец за млад мъж, който взима болничен за бронхит на 27 февруари, по-късно болничният е продължен до 28 март. Само 10 дни по-късно мъжът още веднъж се разболява от изострен бронхит. На 11 май пациентът към този момент има грип с пневмония с неидентифициран вирус. На 10 юни, която изтича следващият болничен, мъжът получава увреждане на нервите на шията. След месец пациентът е с нарушена вестибуларна функционалност. А месец по-късно към този момент има увреждане на междупрешленните дискове.

Въпреки че се касае за разнообразни болести, болничните листове са издадени от една и съща лекарска комисия, уточни доктор Мирослав Ненков.

Въпросният пациент е получил с изключение на директни заплащания от Национален осигурителен институт, по този начин и данъчни облекчения. Тоест всички останали български жители за платили за неговите болнични.

Нещо повече, същата лекарска комисия е одобрила болнични листове на млада жена, която има сходна история на несвързана поредност от болести – от увреждане на вестибуларния уред, до инфектиране на половите органи.

Според доктор Мирослав Ненков пациентът би трябвало да носи същата отговорност при измамата с болнични листове, както и лекарят.

По думите на зам.-министъра няма по какъв начин да се сложи до всеки доктор и евентуален пациент надзорен орган, с цел да види кой болничен е подправен и кой не. Но към този момент се вземат ограничения, с цел да се дисциплинират чиновниците в системата на опазването на здравето.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР