Трудна акция осъществиха спасителите от отряд София на ПСС и

...
Трудна акция осъществиха спасителите от отряд София на ПСС и
Коментари Харесай

Емил Нешев: Хеликоптерът ще съкрати с над два часа спасяването в планината

Трудна акция реализираха спасителите от отряд София на ПСС и доброволци в неделя, с цел да спасят живота на паднал от замръзналата стена на Боянски водопад катерач. Опитните спасители преодоляха сложния терен в зимни условия за малко над 3 часа, а в случай че имаше хеликоптер, катерачът щеше да е превозен за към 30 минути.

 Емил Нешев, началник на Планинска избавителна работа на БЧК.

„ Ситуацията по избавяне на мъжа, паднал при катерене от Боянския водопад, бе сложна, най-много от позиция на времето, защото превозът се оказа муден в един много замръзнал и стръмен терен. Ако имахме хеликоптера „ HEMS “, и в случай че машината е с лебедка, и метеорологичните условя го разрешават, то казусът щеше да се реши за 30 минути най-много, а не за три часа “, съобщи за БГНЕС шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.

 Първият хеликоптер, създаден за системата HEMS в България, към този момент извърши тестов полет. Снимка: МТС

Нешев изясни, че контузиите и пострадванията на потърпевшия, изпаднал в хипертония след 40-минутен престой върху леда, са принудили спасителите „ да гонят времето “ с всички сили.

„ Колкото и да бързаме, въпреки всичко времето си е фактор, и на нас ни лиши към три часа от подаване на сигнала до привършване на случая “, акцентира шефът на ПСС.

„ В тази обстановка в действителност беше наложителна намесата на хеликоптер, в случай че го имаше “, добави Нешев. Шефът на спасителите напомни, че уверението на „ Хели Мед Сървис “ - бъдещите оператори на въздушните коли за спешна помощ, е машините да оказват помощ точно в такива обстановки.

 Момент от акцията по спасяването на катерача в неделя. Снимка: Планинска избавителна служба-отряд София

Хеликоптерът „ HEMS “ ще се употребява в интерес на Планинската избавителна работа единствено за превозване на потърпевшия, а не за неговото търсене и избавяне. „ Търсенето и спасяването е работа на други хеликоптери, като тези на Гранична полиция, които са оборудвани за тази цел, и би било редно на държавно равнище да се разиска този проблем “, изясни Емил Нешев.

 Изглед към Витоша.

В разгара на зимния сезон, шефът на ПСС предизвести туристите да внимават извънредно доста в планината.

„ Планинарите би трябвало да бъдат добре оборудвани, както и да имат подобаваща екипировка за изискванията в планините. Други рискове са лавинните проблеми в планината, и всеки, който я посещава през зимата, би трябвало да бъде наясно с процесите, които се случват в снежната завивка “, изясни Нешев.

Всяко подценяване може да докара до травматизъм. Наличието на планинска застраховка демонстрира отношението на хората към проблемите на планинското избавяне.

„ Навсякъде по света услугите на планинските спасители са платени, само че у нас не е по този начин “, напомни Нешев.

„ Най-добре е човек да си направи застраховка, с което хем ще спести големи разправии и неуместни обстановки, хем ще покаже, че почита труда на планинските спасители, който значително е безвъзмезден и непринуден. С едно такова възнаграждение ние в действителност се опитваме да възстановим най-малко дребна част от разноските, които вършим за спасяването на човек “, съобщи пред БГНЕС шефът на ПСС. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР