Снимки: Ураганът Идалия се засилва, докато се насочва към Флорида

...
Тропическата буря Идалия се превърна в ураган, заплашващ да донесе
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия се превърна в ураган, заплашващ да донесе смъртоносна буря и опасни ветрове до крайбрежието на Персийския залив на Флорида, след като удари Куба със силни дъжд.

Жителите на Флорида се зареждат с чували с пясък и се евакуират от домовете си в ниски райони по крайбрежието на Персийския залив, за да се подготвят за буря, която според Националния център за ураганите може да поддържа ветрове със скорост до 193 километра на час (120 мили в час).

Това би го направило ураган от категория 3 — потенциално голям удар върху американски щат, който все още се справя с щетите от миналогодишния ураган Иън.

Идалия вече донесе проливни дъждове в Куба, като удари силно най-западната част на острова.

Властите в тютюнопроизводителната провинция Пинар дел Рио обявиха състояние на тревога и жителите избягаха в домовете на приятели и роднини. До 10 см (четири инча) дъжд падна в Куба в неделя, съобщиха метеорологичните станции.

Очаква се Идалия да започне да засяга Флорида с ветрове с ураганна сила още късно във вторник и властите призоваха жителите да приключат подготовката за буря най-късно до вторник сутринта.

Това ще бъде първата буря, която ще удари югоизточния американски щат през този сезон на ураганите.

Idalia също е последният от месеци на екстремни метеорологични условия, които са свидетели на масивни горски пожари, които опустошават Хавай, Канада и Гърция; първата тропическа буря, ударила Калифорния от 84 години, и опустошителни наводнения във Върмонт.

„Просто трябва да се подготвите за тези неща, да се надявате на най-доброто и да се подготвите за най-лошото и, нали знаете, да се притиснете, както се казва“, жителят на Флорида Дерек Хюз, докато чакаше да зареди колата му с чували с пясък в градски парк в Тампа.

Големи части от западното крайбрежие на Флорида са изложени на риск от бурни вълни и наводнения и в 21 окръга са издадени известия за евакуация със задължителни заповеди за някои хора в осем от тези окръзи.

Много от известията бяха за хора в ниски и крайбрежни райони, за живеещи в структури като мобилни и произведени домове, превозни средства за отдих и лодки, както и за хора, които биха били уязвими при сила прекъсване.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР