Тристранният съвет се събра в четвъртък, за да обсъди новия

...
Тристранният съвет се събра в четвъртък, за да обсъди новия
Коментари Харесай

Колко трябва да е минималната заплата?

Тристранният съвет се събра в четвъртък, с цел да разиска новия размер на минималната работна заплата. От 1 януари тя би трябвало да стане 933 лв. поради новия метод, по който ще се дефинира.

„ Смятам, че е извънредно належащо да се одобри това повишаване на минималната работна заплата. КНСБ и КТ „ Подкрепа ” подкрепихме плана, тъй като този размер се базира на законодателството. Ръстът е извънредно нужен, тъй като през последните две години бяхме очевидци на повишаването на цените. Минималната работна заплата също се усилваше, само че темпът беше слаб. Реалната покупателна дарба на МРЗ е спаднала. Затова настояваме нарастването от 19% да влезе в действие 1 януари, с цел да компенсира загубите ”, разяснява Виолета Иванова от КНСБ.

Работодателите показаха терзания, че минималната работна заплата се приближава до равнищата на междинната. „ Под силата на идни избори в края на предходния парламент, просто популизмът надви. Така се стигна до резултата, който няма казус на никое място – МРЗ да бъде 50% от междинната заплата. Този резултат е в нарушаване както на конвенции, подписани от България, по този начин и на директивата за съответните работни заплати, която се твърдеше, че се транспонира по този метод ”, счита Ивелин Желязков от АИКБ.

По думите му за някои бизнеси и по-голям размер на минималната работна заплата няма да бъде проблем. За друга 1/3 обаче би било сериозен подобен. „ Ще се окаже, че МРЗ, избрана по тази сбъркана формула, ще бъде от порядъка на 70-80% от междинния застрахователен приход и това е сериозен проблем. Ще бъдат ударени хотелиерство и ресторантьорство и производството на облекло ”, посочи Желязков.

„ Ако имате 10 служащи и те изкарват актуалните си заплати, само че не могат да изкарат идващите, какъв е изборът – или да се лишите от бизнес, или да се освободите от някой от служащите. Това ще е проблем за най-ниско квалифицираните ”, предизвести представителят на АИКБ.

Според Иванова обаче растежът на минималната заплата води до увеличение на заетостта и това било потвърдено от данни на Евростат. „ Твърдението за освобождение на чиновници не е съществено и не може да се стартира ”, безапелационна е тя.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР