Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното

...
Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното
Коментари Харесай

Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета

Тристранният съвет не реализира единодушие по проектобюджета, препоръчан от служебното държавно управление. Министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров разяснява, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват осъществяване на съответни политики, за които служебното държавно управление не може да поеме отговорност.

Социалните сътрудници разискаха проектобюджета за 2023 година, както и проектобюджетите на Държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса.

" Не постигнахме единодушие по нито един от препоръчаните планове. В предложенията на обществените сътрудници се съдържаха оферти, свързани с смяна на един или различен параметър и осъществяване на една или друга политика. А ние от служебното държавно управление поддържаме тезата, че това е отговорност на устойчиво болшинство в Народното събрание и постоянен кабинет. Поради тази причина законопроектите са в този тип ", сподели Лазаров.

Въпреки това проектобюджетът подсигурява обществените права на жителите и планува нарастване на пенсиите с 12% от 1 юли, посочи Лазаров.

Работодателите не утвърдиха план-сметката поради прекомерно високия недостиг - повече, в сравнение с може да се допусне за една страна, която е тръгнала към еврозоната, разяснява ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Според тях плануваното 10-процентово нарастване на заплатите в обществения бранш във ведомствата, където не е имало покачване през предходната година, не е задоволително.

" Нека се обмислят икономии, оптимизации и рационализиране за да се понижи разходната част, да не се теглят спомагателни отговорности и увеличение на държавния дълг ", прикани той.

Синдикатите също не са удовлетворени от плануваното нарастване на заплатите в бюджетния бранш, само че не поради разноските, свързани с него, а тъй като считат, че е незадоволително.

Според КНСБ в бюджета има капацитет за по едно и също време увеличение на приходите и понижаване на недостига при положително бюджетно обмисляне и политическа воля.

" Изготвили сме в детайли мнение за всеки един бранш, за всяко едно министерство - къде има недофинансиране. И желаеме страната да се върне там. А страната е конят, който дърпа каруцата. Каруцата се клати от година и половина, не тъй като върви напред, а тъй като стои на едно място. Моят зов към 49-ото Народно заседание е да чуе настояванията за политика по приходите ", сподели Любослав Костов от КНСБ.

От КТ " Подкрепа " упорстват за растеж на заплатите в бюджетния бранш с 15 - 30%. Предлагат въвеждането на 10% ставка по налог дивиденти, а не както е в този момент 5%. Настояват и за прогресивно подоходно облагане и необлагаем най-малко върху минималната заплата. Според тях минималното заплащане би трябвало да се вдигне на 850 лева

" Разбираме, че за служебното държавно управление е некомфортно да предлага политики, които не може след това да извърши, само че България се намира в такава обстановка, че са нужни незабавни ограничения и политики в този момент ", сподели Валери Апостолов от КТ " Подкрепа ".

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че към проектобюджета има препоръчани ограничения, които да доведат до събаряне на недостига до 3% при съществуване на политическа воля от страна на 49-ото Народно събрание.

" Проектът на бюджета е огледало на политиките и решенията, признати от предходните национални събрания и които оказват негативно въздействие както върху приходната, по този начин и върху разходната част на бюджета ", сподели Людмила Петкова, заместник-министър на финансите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР