Тристранката обсъжда повишаване на линията на бедност през 2024 г.,

...
Тристранката обсъжда повишаване на линията на бедност през 2024 г.,
Коментари Харесай

Да се запази ли 9% ДДС за ресторантите и каква да е линията за бедност обсъждат социалните партньори

Тристранката разисква повишение на линията на беднотия през 2024 година, както и пакета промени в шест данъчни закона, по които има разнопосочни отзиви на синдикати работодатели. Заседанието се ръководи от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Сред седемте точки в дневния ред са част от най-важните обществени и финансови параметри за идната година.

Правителството предлага линията на беднотия да стане 526 лева От следващата година, в този момент тя е 504 лева С този индикатор са обвързани помощите за хора с увреждания, само че и към този момент всички обществени помощи. Една пета от българите са под линията на беднотия. Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за определянето ѝ. КТ " Подкрепа " желаят тя да се актуализира с размера на инфлацията, а съгласно КНСБ тя би трябвало да е 646 лева

Един от основните въпроси остава Данък добавена стойност ставката за ресторантьорите - дали да остане 9%, или каквото е предлагането на държавното управление да се върне на 20%. Целта на държавното управление е да се предложи мярка за изсветляване на бизнеса.

С предлаганите промени се резервира нулевата ставка за производителите и търговците на самун и брашно доникъде на идната година.

Ключови остават голям брой текстове - да вземем за пример за бонус при докладване на данъчна машинация, която бъде открита и платена.

Разширяването на обсега на термина " трудово заплащане " също буди терзание - тъй че да се заобикалят скритите трудови контракти, при които в хазната не се внасят всички осигуровки и така нататък, която ще докара до доста повишение на налозите и осигуровките върху гражданските контракти.

Бизнесът прикани в мненията си МФ да отдръпна това противоречиво предложение. В същия смисъл са и мненията в страницата за публични разисквания.

Дава се и опция, в случай че не се издаде касова записка, човек да не заплати сметката си.

След разглеждане на измененията от НСТС, те ще се входират в Министерски съвет и Народно събрание. Приемането на данъчните промени е основно за съставянето на бюджета за идната година и неговият план ще бъде разгласен едвам по-късно.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР