Триполи. Напрежение и страхове от подновяване на насилието завладяха Либия,

...
Триполи. Напрежение и страхове от подновяване на насилието завладяха Либия,
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Триполи. Напрежение и страхове от възобновяване на насилието превзеха Либия, откакто плануваните за петък президентски избори бяха отсрочени минимум с един месец, оповестява The Times .

Решението на Висшата национална изборна комисия пристигна в сряда, откакто парламентарна комисия, натоварена с надзора на изборния развой, съобщи, че е „ невероятно “ да се организира първият тур на изборите, както е планувано.

Имаше необятно публикувани разногласия по отношение на легитимността на изборите и легитимността на претендентите, в това число военачалника маршал Халифа Хафтар и сина на полковник Кадафи, които преди този момент обсаждаха Триполи.

Преди обявлението, въоръжени бунтовници в Триполи блокираха основните пътища и принудиха учебните заведения и университетите да затворят.
***
Лос Анджелис. Населението на Лос Анджелис и Сан Франциско стартира да понижава за първи път в историята, написа Le Figaro . Явлението, което стартира по време на пандемията, беше доказано от последните данни от формалната статистика: съгласно оповестени в петък данни щатът Калифорния загуби 173 хиляди души от 1 юли 2020 година до 1 юли 2021 година Отливът на популацията засегна както окръг Лос Анджелис (67,5 хиляди от 10 милиона жители), по този начин и девет окръга към залива на Сан Франциско (64 хиляди от 7,7 милиона жители). Тези два географски региона са дом на над 44% от 40-те милиона калифорнийци, а жилищният фонд се смята за най-скъпия в страната.

Калифорния е разграничена на 10 окръга, всеки с население от минимум един милион, написа френският вестник. Жителите понижиха в седем от тези окръга, в това число Сан Диего, където за първи път в историята на окръга популацията понижа с 15 000 души. В същото време повишаване на популацията се следи и в други области. Уолтър Шворм, основен демограф към Министерството на финансите на Калифорния, счита, че това преразпределение не е изненадващо: „ Хората трансформират пътя си от вкъщи към работа за вид жилище, което не могат да си разрешат в региона на залива на Сан Франциско “.

Както напомня изданието, от основаването си през 1859 година популацията на щата Калифорния непрестанно нараства и бързо изпреварва другите територии в западната част на страната. Това беше подхранено първо от златната тресчица в Сиера Невада, последвано от развиването на екстензивно земеделие, рандеман на нефт и най-после от взрива в развлекателната промишленост и огромните цифрови компании. Тази пролет обаче растежът спря внезапно: за първи път в историята си Калифорния загуби едно от местата в Конгреса, защото през последното десетилетие нейната демография изостава от другите щати. Сега Калифорния е показана от 52 конгресмени, към момента най-голямата делегация в страната.

Сред аргументите за демографския спад локалните управляващи показват нисква раждаемост, понижаване на притока на задгранични мигранти и повишение на смъртността от ковид. Уолтър Шворм предвижда, че жителите на Калифорния скоро ще стартират да се усилват още веднъж и безспорно ще надминат 40 милиона доникъде на десетилетието. Критиците постоянно упрекват детонация на престъпност за бягството на поданици, както и високата цена на живота в Калифорния: междинната цена на еднофамилна къща доближава 800 000 $, което на процедура лишава доста от опцията да си купят личен дом и усилва наемите.

Според републиканския народен представител Том Лаки относителният комфорт и сигурност са сериозни фактори за установяване на стандарта на живот и управляващите в Калифорния, най-малко частично, са ги сложили под опасност. Както показва вестникът, щатът се ръководи от демократи, а политическите им противници непрекъснато сочат отлива на популацията като доказателство, че хората всеобщо бягат поради провежданата политика: доста налози, администрация, престъпност, бездомници, липса на жилища и други

В същото време ново изследване на групата специалисти на California Policy Lab от Калифорнийския университет демонстрира, че казусът не е, че жителите напущат Калифорния, а че малко американци от други щати вземат решение да се реалокират тук. От началото на пандемията броят на новите заселници е намалял внезапно с 38%, до момента в който броят на мигрантите в други щати се е нараснал с 12% за същия интервал, съгласно учени. Експертите виждат тези данни като удостоверение на трендовете преди пандемията. Така казусът не е в всеобщия отлив на популацията, а по-скоро в неналичието на прелест на щата, показва вестникът.

„ Американците към този момент не мечтаят ли за „ златния щат “? “ - пита в умозаключение Le Figaro. Журналистката Лорън Хеплер от икономическата секция на безпартийното онлайн издание Cal Matters твърди, че „ калифорнийската фантазия в този момент се трансформира “. Така че в този момент няма да работи, както преди, да се преместиш в Лос Анджелис и да си изкарваш прехраната, като работиш като сервитьорка. Професорът от Калифорнийския университет Майкъл Сторпър от своя страна отбелязва, че „ калифорнийската фантазия “ не се лимитира до елементарен напредък на популацията. „ Когато хората споделят нещо като „ Мечтата свърши “, тъй като ние не растем (демографски) толкоз бързо, колкото Аризона или Тексас, това е като да съпоставяме ябълки и портокали “, сподели ученият. Според него разликата е, че в другите щати растежът на популацията стартира по-късно и е невероятно непрекъснато да се поддържат високи демографски индикатори.
***
Женева. Глобалната пандемия би трябвало да завърши идната година, предвидиха от Световната здравна организация (СЗО), представени от европейската редакция на Politico .

„ 2022 година би трябвало да бъде краят на пандемията от COVID-19 “, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, говорейки в сряда на последния плануван брифинг на организацията за годината по отношение на ковид.

Тедрос сподели, че има вяра, че пандемията ще завърши идната година, тъй като две години след обстановката „ ние познаваме вируса доста добре и имаме всички принадлежности [да се борим с него] “.

Той сподели, че прогнозите на СЗО демонстрират, че доставките на ваксини би трябвало да са задоволителни, с цел да имунизират цялото световно възрастно население и да се дадат бустери на високорискови популации до първото тримесечие на 2022 година

Големите проблеми, които трябваше да бъдат преодолени, бяха „ ефикасното използване на всички принадлежности “ и по-специално „ грижата за справедливостта “. „ Освен в случай че не имунизираме целия свят, не мисля, че можем да сложим завършек на тази пандемия “, заключи той.

„ Притеснението ми е дали имаме издръжливостта да я прекратим “, сподели Мария Ван Керкхове, механически началник за COVID-19 в Програмата за незабавни здравни обстановки на СЗО, добавяйки: „ Вярвам, че можем “.

Междувременно СЗО към момента следи дали болестта от Омикрон е толкоз тежко, колкото предходните разновидности като Делта. Тези данни към момента са „ несигурни “, сподели Ван Керхове.

Докато някои компании към този момент създават ваксини за разновидността Омикрон, Майк Райън от СЗО предизвести, че те може да не са ефикасни против други циркулиращи варианти.

Сумя Сваминатан, основният академик на СЗО, сподели в идеалния случай, че фармацевтичните компании ще изчакат СЗО да заявява към кой вид да се насочат, по същия метод, както при сезонния грип.

Тя сподели, че въз основа на съществуващите данни това евентуално ще бъде версия на вируса, която съдържа свойствата, които го вършат по-преносим и по-вирулентен, само че това проучване продължава.
***
Берлин. Германският външен министър Аналена Бербок и немският канцлер Олаф Шолц реализираха съглашение за стартирането в употреба на газопровода „ Северен поток 2 “. Това съобщи тя в изявление за немския седмичник Die Zeit .

„ Въпреки че не е загадка, че подхождаме към този въпрос от разнообразни ъгли и федералният канцлер [Олаф Шолц], и аз дадохме да се разбере, че актуалният развой на утвърждение ползва законодателството на Европейски Съюз в региона на енергетиката “, сподели Бербок, отговаряйки на въпросът дали управляващите на Федерална Република Германия имат обща позиция по отношение на стартирането на „ Северен поток 2 “. Тя обаче добави, че неотдавна заверката е била спряна точно заради неуредени някои правни въпроси.

„ В нашите политически и стопански ползи е силата да не се употребява като оръжие за дестабилизиране на Европа “, акцентира немският външен министър и добави, че заради тази причина Европейският съюз е преразгледал своята газова инструкция. „ Въпросът за енергийната сигурност също ще играе роля в по-нататъшната оценка [на проекта] “, заключи тя.

Изграждането на газопровода завърши изцяло на 10 септември 2021 година За да бъде пуснат, би трябвало да получи регистрация на самостоятелен транспортен оператор. Такава регистрация е нужна, с цел да може планът да дава отговор на Газовата инструкция на Европейски Съюз. Сертифицирането към този момент е спряно, защото операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, би трябвало да записва дъщерно сдружение в Германия. Докато това не се случи, узаконяването няма да продължи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР