Трипартийната светофарна коалиция (по цветовете на съставните партии) сключи днес

...
Трипартийната светофарна коалиция (по цветовете на съставните партии) сключи днес
Коментари Харесай

Правителството след Меркел е готово да я наследи

Трипартийната " светофарна коалиция " (по цветовете на съставните партии) подписа през днешния ден съглашение за сформиране на ново държавно управление на Германия. 63-годишният Олаф Шолц от Социалдемократическата партия (СДП) ще оглави кабинета, в който ще влязат също представители на Зелените и Свободните демократи (СвДП).

Социалдемократите застават отпред на страната за първи път от 16 години. Те преговаряха с другите две партии от 28 септември, с цел да реализиран съдружно съглашение.

Германия ще възвърне конституционно открития предел на дълга от 2023 година, се споделя в документа. " От 2023 година ще се придържаме към условията на дълговата спирачка ", обявиха трите партии в пакта. Спирачката, която лимитира годишното взимане на заеми, беше анулирана през 2020 година, с цел да се оправи страната с икономическите последствия от пандемията.

Трите партии възнамеряват да се откажат от въглищата до 2030 година, осем години по-рано от предходния ангражимент на Берлин. Те се стремят да " ускорят поетапното унищожаване на въглищата до 2030 година в идеалния случай и да оставят зад тила си технологията на моторите с вътрешно горене ", се споделя в документа, като се прибавя, че ще се стремят и към въглеродна индиферентност до 2045 година

Кандидатът за канцлер на Зелените Аналена Баербок ще бъде министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще бъде вицеканцлер. Кристиан Линднер, който управлява СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи. Освен канцлера Олаф Шолц СДП има още седем министри, на Зелените са отредени пет министерства, а на СвДП - четири. Министерството на превоза изненадващо не отива при Зелените, а при СвДП. Министър ще бъде Волкер Висинг, който преди този момент беше общоприет секретар на партията си.

Волфганг Шмид (СДП ), който съпровожда Шолц през съвсем цялата му политическа кариера, ще бъде шеф на кабинета на канцлера с сан на министър. Шмид е бил началник на офиса на Шолц още когато той е бил общоприет секретар на СДП от 2002 до 2005 година По-късно той последва Шолц във Федералното министерство на труда и Хамбург. През последните три години Шмид, който до момента не е прочут на необятната общност, е държавен секретар във Федералното министерство на финансите.

СДП и СвДП ще свикат партийни конференции, с цел да одобрят съдружното съглашение, а Зелените ще изискат от членовете си да го гласоподават. Ако бъде утвърдено, новото държавно управление ще постави клетва пред Бундестага при започване на декември.

Бъдещото държавно управление на Германия ще влага един милиард евро в бонуси за здравните служащи на предните линии на пандемията. Трите партии възнамеряват да легализират използването на канабис за забавление, се споделя в съдружното съглашение.  " Ще въведем следено разпространяване на канабис за възрастни за консумация в лицензирани магазини ", се споделя в документа.  " По този метод ще се управлява качеството, ще се предотврати разпространяването на нездравословни субстанции и ще се подсигурява отбраната на малолетните. "

Партиите са се споразумели, наред с другото, по следните точки:

- минималната работна заплата ще се усили на 12 евро на час.

- възрастта за право на глас ще слезе на 16 година

- със " Съюз за налични жилища " и лично министерство на строителството СДП, СвДП и Зелените желаят да основат 400 000 нови жилища годишно, една четвърт от които да бъдат финансирани с обществени средства.

- прекъсването на растежа на наемите ще бъде удължено поради пандемията, а по-късно ще се позволява наемите да порастват най-вече с 11% за три години за едни и същи наематели, вместо досегашните 15 %.

- също така обединението желае да разгласи „ цифрово пробуждане “. Услугите на страната би трябвало да се цифровизират, стандартизират и дебюрократизират.

Бъдещата ръководеща коалиция в Германия се ангажира да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

Шолц, който е министър на финансите и вицеканцлер на Меркел от 2018 година, съобщи, че съдействието на Германия с Франция и Съединените щати е дирек на немската външна политика. Очаква се той да бъде определен за канцлер през седмицата от 6 до 12 декември. Според известия в медиите изборът на Олаф Шолц за канцлер би трябвало да се състои най-късно на 8 декември. Най-ранната допустима дата е 6 декември.

Ако това фактически се случи, служебният канцлер Ангела Меркел ще пропусне да означи връх на поста. Нейният предшественик Хелмут Кол, който вкарва Меркел в огромната политика, заема поста 5869 дни. Меркел би могла да го изпревари на 17 декември. Но в случай че проектът на обединението се реализира, на Меркел няма да ѝ доближат девет дни.

НА ПРОЩАВАНЕ

На последното съвещание на сегашния кабинет бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц подари на Ангела Меркел шубрак дрян в саксия, който да отглежда у дома, заяви „ Билд “, представен от БГНЕС.

Латинското название на растението е Cornus controversa. Както отбелязва вестникът, подаръкът напълно не е инцидентен. Храстът ражда черни плодове (цвят, символизиращ Християндемократическия съюз). Освен това почвата, в която пораства, би трябвало да е доста влажна, което на немски се разказва с думата sauer. Това е семейството на брачна половинка на Ангела Меркел - Йоахим Зауер.

Членовете на немското държавно управление приветстваха връчването на подаръка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР