Тримата обвиняеми в посредничество са с различни мерки за неотклонениеСъдът

...
Тримата обвиняеми в посредничество са с различни мерки за неотклонениеСъдът
Коментари Харесай

Съдът в Разград остави за постоянно в ареста началника на група „Миграция“

Тримата обвинени в ходатайство са с разнообразни ограничения за неотклонение

Съдът в Разград остави за непрекъснато в ареста началника на група „ Миграция “ към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, арестуван на 14 август при акция на дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи. Други трима обвинени са с разнообразни ограничения за неотклонение „ задържане под стража “, „ подписка “ и „ домакински арест “, оповестиха от пресслужбата на Окръжния съд в лудогорския град, предава Дунав мост.

В четири поредни правосъдни съвещания днес Окръжен съд – Разград взе разнообразни по тежест ограничения за неотклонение по отношение на четири лица, против които се води досъдебно произвеждане за корупционно закононарушение. Заради съществуването на класифицирана информация, делата бяха гледани при закрити порти.

Първи пред съда застана П.М. - началник на група „ Миграция “ в ОД на МВР Разград. 55-годишният мъж е притеглен като обвинен за две тежки умишлени закононарушения.

Според първото обвиняване за времето от неустановена дата на февруари т.г. до 14 август в Разград, в качеството си на полицейски орган – началник група „ Миграция " при ОД на Министерство на вътрешните работи - Разград, в изискванията на продължавано закононарушение, изискал и приел подарък, който не му се следва, с цел да не извърши деяние по работа – да не извърши инспекция по реда на Закон за чужденците в Република България (ЗЧРБ) и Правилника за използване на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дълготрайно престояване и приемане на виза вид D.

За осъщественото закононарушение – пожелан и получен подарък, се планува наказване от 3 до 10 години „ отнемане от независимост “, санкция до 20 000 лв. и отнемане от права.

За повдигнатото на П.М. второ обвиняване, че е придобил и държал муниции, Наказателният кодекс планува наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години.

На тримата посредници - 47-годишния М.А., 59-годишната С.С. и 56-годишния Т.К., са повдигнати обвинявания, че от неустановена дата на февруари т.г. до 14 август в Разград, в изискванията на продължавано закононарушение предложили и дали рушвет на полицейски орган – началник група „ Миграция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи - Разград П.М. с цел да не извърши деяние по работа – да извърши инспекция по реда на ЗЧРБ и Правилника за използване на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дълготрайно престояване и приемане на виза вид D. За осъщественото закононарушение Наказателен кодекс планува наказване до 10 години отнемане от независимост и санкция до 15 000 лв..

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград подчерта, че четиримата в хода на следствието са открити като съпричастни към осъщественото корупционно закононарушение и изиска от съда да им бъдат наложени най-тежките ограничения за процесуална насила „ задържане под стража “.

Адвокатите на обвинените пледираха, че настояванията на прокуратурата са неоснователни. Обосноваха се, че обвиняването страда от сериозен недостиг на доказателства и методът, по който е дефинирано, затруднява отбраната, защото не е конкретизирано кой, по кое време, къде и какъв брой е дал или получил.

Съдебният състав, като прегледа събраните досега материали, одобри, че досъдебното произвеждане към момента е на доста ранен стадий, предстоят голям брой процесуално-следствени дейности, обвиняванията са работни и занапред ще бъдат прецизирани. Въпреки това обвиняванията са за тежки умишлени закононарушения, за които законът планува наказване „ отнемане от независимост “.

По отношение на П.М. съдът одобри, че корупционното закононарушение е с висока социална заплаха. Налице е и обосновано съмнение, че обвиненият е взел участие в корупционна скица за непозволено издаване на визи на лица, които нямат законно съображение да ги получат. Във връзка с откритите в дома му муниции, информация от Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) демонстрира, че П.М. не има позволение за владеене на огнестрелно оръжие. Макар данните за личността на обвинения да са напълно позитивни и да няма заплаха да се укрие, съдът счете, че е налице действителна заплаха да извърши друго закононарушение, защото по делото не са изяснени всички взели участие лица и форми на незаконна активност и при по-лека мярка може да повлияе на бъдещи очевидци и осуети следствието.

Поради изложените съображения, съдът реши, че все още най- съответната мярка за неотклонение, която следва да дефинира по отношение на П. М., е най- тежката - „ задържане под стража “, се показва в прессъобщението.

По преценка на съда съгласно събраните досега доказателства тримата посредници, упрекнати в предлагането и даването на рушвет на полицейския началник, получиха разнообразни по тежест ограничения за неотклонение.

На 59-годишната С.С. от Шумен съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “, на 47-годишния М.А. от Разград – „ подписка “, а на 56-годишния Т.К. от Разград – „ домакински арест “ посредством електронно наблюдаване.

Определенията на съда подлежат на обжалване с частна тъжба или митинг пред Апелативен съд - Варна в тридневен период, се прецизира още в известието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР