Трима служители на РИОСВ-Плевен са освободени от работа заради казуса

...
Трима служители на РИОСВ-Плевен са освободени от работа заради казуса
Коментари Харесай

Сагата с италианския боклук взе главите на трима служители на РИОСВ-Плевен

Трима чиновници на РИОСВ-Плевен са освободени от работа поради проблема с италианския боклук, уточни шефът на инспекцията Стефан Цанев.

Откакто съм министър, не съм подписал нито една нотификация за импорт на боклуци и няма и да подпиша. Това сподели служебният министър на околната среда и водите Асен Личев по време на чуване във краткотрайната парламентарна комисия по проверката.

Министърът уточни, че през днешния ден е получил от Асоциацията на рециклиращите организации писмо в поддръжка на предлагането му да се спре всевъзможен импорт на боклуци в България. Вместо да се оползотворяват българските рециклирани боклуци, те остават да се депонират тук, а всичките внасят рискови и неопасни боклуци извън за така наречен поддържане на стопанската система, сподели министърът.

По думите му законовият метод за издаване на така наречен известия за импорт на боклуци изобщо не подсигурява интереса на страната, а интереса на търговеца и на брокера.

Ако инцидентно аз съм новият длъжностен министър ви давам обещание, че ще има нов организационен устав на Министерство на околната среда и водите, където ще възстановя контрола върху активността на районните дирекции по околна среда и басейновите дирекции, сподели още министърът. Не по-безконтролни са и националните паркове, уточни още министърът. Според Асен Личев би трябвало да се инкриминира противозаконното депозиране на неопасни и смесени боклуци.

По отношение на отпадъците, импортирани от Италия, министърът подсети, че районните дирекции по околна среда и водите в Плевен и София са издали насилствени административни ограничения този отпадък да изчезне от площадките, на които е ситуиран. По проблема с италианските отпадъците, открити на площадка на плевенската компания " Феникс " всички документи са предадени на прокуратурата, добави министърът.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР