Трима словашки режисьори ще представят премиерни заглавия на предстоящия София

...
Трима словашки режисьори ще представят премиерни заглавия на предстоящия София
Коментари Харесай

Мартин Шулик, Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска с премиери на 25-ия София Филм Фест |

Трима словашки режисьори ще показват премиерни заглавия на идния София Филм Фест.

Номиниран за премията „ Свободен дух “ и почетен с наградата за най-хубав режисьор на Варшавския кино фестивал през есента на 2020 година, „ Мъжът със заешките уши “ („ The Man with Hare Ears “), копродукция на Чехия и Словакия, е най-новата творба на словашкия режисьор Мартин Шулик , който основава игрални, документални и късометражни филми повече от три десетилетия. Авторът на „ Мъжът със заешките уши “ персонално ще показа пред българската аудитория историята на Йозеф - 60-годишен публицист, който си мисли, че животът не може да го изненада с нищо, но… се оказва, че доста по-младата му другарка е бременна, най-хубавият му другар се пробва да се самоубие, а Мъжът със заешките уши – алтер его на Йозеф от едно от творбите му, стартира да се появява в всекидневието му. Какво се случва с този създател, подложен на кръстопът?...

Продуценти на „ Мъжът със заешките уши “ са неговият режисьор Шулик и Рудолф Бирман, който – дружно с Мариана Ченгел-Солчанска , е сценарист и режисьор на различен филм, показан премиерно в конкурсната стратегия „ 1-2 “ за първи и втори филм във Варшава предходната есен – „ Боклуци “ („ Scumbag “).

Бирман е продуцент с 30-годишен стаж в киното и над 45 кино заглавия, измежду които и „ Служих на британския крал “ на Иржи Менцел. Той е дебютантът-режисьор в общия им план с Ченгел-Солчанска, която има опит с 4 късометражни и 5 пълнометражни произведения във филмографията си. „ Боклуци “ е политически трилър по претекстове от бестселъра на словашкия публицист и политически коментатор Арпад Золтеш – за тийнейджърка, която оповестява в полицията, че в центъра за ресоциализация е принудена да прави секс и употребява опиати. Млад публицист е единствената ѝ вяра да опише истината. Той разнищва незаконните връзки сред политиката, мафията, полицията, правораздаването и бизнеса. Сюжетът е построен по данни за същинското ликвидиране на словашкия публицист Ян Куцияк, разследвал корупцията във висшите ешелони на политиката, като създателите категорично акцентират - творбата им не е документален филм…

Тримата словашки режисьори ще показват филмите на 19 и 20 септември - прожекциите на „ Мъжът със заешките уши “ и „ Боклуци “ са в Дома на киното.

Междувременно стана ясно кои известни режисьори ще бъдат посетители на 25-ия София Филм Фест. Сред имената изпъкват Тео Ушев, Мика Каурисмаки, Леван Когуашвили.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР