Трима съученици, завършили ТУЕС, започват съвместна работа по проекти на

...
Трима съученици, завършили ТУЕС, започват съвместна работа по проекти на
Коментари Харесай

Нрави ми мобилно приложение

Трима съученици, приключили ТУЕС, стартират взаимна работа по планове на фрийланс принцип. Основават Appolica с персонален капитал, а по-късно реинвестират облагите в развиването на бизнеса. Днес екипът на компанията е над 60 души.
Как стигаш от предложение на фрийланс услуги до основаване на бизнес с годишен оборот близо 3 милиона лв.? Мартин Марков, Ралица Иванова и Деян Геновски настояват, че при тях се е случило " напълно естествено ". За седем години компанията им създаде мобилни приложения за доста клиенти и сътвори екип от десетки експерти.

Тримата се срещат още в гимназията ТУЕС, където учат в един клас. След довеждане докрай Марков и Иванова остават в България, където приключват софтуерно инженерство в Софийския университет, а Геновски продължава образованието си във Англия. По това време стартират да работят в компании в IT бранша, занимават се и със взаимни планове на фрийланс база през останалото време. " Нямахме проекти да сътворяваме компания, просто работехме по нещата, които ни бяха забавни ", споделя Иванова.
Реклама
Запитванията от клиенти стартират да се натрупват, по тази причина вземат решение да изоставен работата си и да извършват лични планове, с цел да дефинират сами разпоредбите. Оттам нещата потръгват - скоро основават Appolica и наемат първия си чиновник при започване на 2015 година Днес екипът на Appolica е над 60 души, а приходите на сдружението " Аполика " за 2021 година са 2.8 милиона лв..
Цялостно софтуерно решение
Завършили механически специалности, Марков, Иванова и Геновски се стопират на бизнес модел с предложение на изцяло софтуерно решение за клиентите си. Според този метод след първичната разработка на мобилно приложение Appolica продължава дълготрайно да се грижи за неговата поддръжка против месечно абонаментно възнаграждение, а от време на време и дял в потребителската компания, която най-често е стартъп.

Според тях повода за избора на млади компании е, че стартъпите са по-иновативни и при тях има повече динамичност, в сравнение с при зрели компании, които имат открит бизнес модел и търсят единствено софтуерно решение: " Тази динамичност и иновативност при стартъпите ни е доста по-интересна от това да работим с открити бизнеси, в които е мъчно да направиш огромни промени ", споделя Марков.

Основната цел на Appolica е стартъпът да се развива, а с увеличението на бизнеса му се чака да пораства и самият екип на Appolica - съоснователите споделят, че и досега работят с клиенти, с които си сътрудничат още от първия си ден като компания.
Реклама
Решенията на Appolica включват услуги от всякакво естество - изследване на пазара, препоръки по отношение на решенията, а в някои случаи даже предизвестия, когато нещо не би било положително за бизнеса. " Действаме като съветници на млади компании и желаеме да им предложим най-правилното решение ", споделя Марков, като прибавя: " Гледаме на тях не като на клиенти, на които просто даваме част от ресурса на нашия екип, а по-скоро възприемаме работата като наш вътрешен план. Помагаме с каквото можем за решенията ", прибавя той.

Сред портфолиото на компанията са приложения като Parachute, Football Index, GrillEye, Seatfrog, Opogo, Holiday Extras и други.

Приходите на компанията зависят към 95% от абонаментно възнаграждение за поддръжка, а приложението при всички случаи остава напълно благосъстоятелност на клиента. Има го и модела с дялове от сдружението на потребителя - от 15 сегашни клиенти Appolica има акционерно присъединяване в 4 компании, като ако се раздели с клиента, продължава да държи дял в компанията, само че стопира да получава месечни такси.
Без външна инвестиция
В Appolica няма външни вложители, а Марков, Иванова и Геновски споделят, че и не търсят такива. Причината - през 2015 година започват компанията с трите си преносимия компютър в дома на един от тях, а малко по-късно реинвестират всичко, което са проработили досега, с цел да наемат офис пространство, когато предходното става прекомерно малко за растящия екип. Практика, която продължава и до през днешния ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР