Трима от членовете на СЕМ - Пролет Велкова, Симона Велева

...
Трима от членовете на СЕМ - Пролет Велкова, Симона Велева
Коментари Харесай

СЕМ пита Кошлуков чувства ли, че нанася репутационна щета на БНТ -

Трима от членовете на Съвет за електронни медии - Пролет Велкова, Симона Велева и Габриела Наплатанова - притиснаха с остри въпроси Емил Кошлуков по време на днешното му чуване в състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Журналистът и някогашен политик се бори за втори мандат на поста.

Мисли ли, че има репутационна вреда върху Българска национална телевизия, откакто личността му не дава отговор на изискванията за публичен престиж, попита Пролет Велкова от новия състав на Съвет за електронни медии. 

" Кампании се провеждат елементарно против всеки, да съдим човек по делата, не по думите ", отговори Кошлуков. " Може би е хубаво да съм малко по-харесван ", добави той. Но това по думите му можело да стане с цената на това да се хареса и на политиците.

Велкова попита още за трудовия стаж в телевизия Алфа и за сериозния отчет на ОССЕ, съгласно който Българска национална телевизия не е допринесла за несвободата на публицистиката у нас. " Във вашето ръководство публичната телевизия не способства за положението на медийната среда ", сподели съветничката. Тя зададе и въпрос за непрозрачността при подписване на контракти за външни продукции. 

Габриела Наплатанова цитира също отчета на ОССЕ, където е посочено, че малко след изборите Българска национална телевизия е получила 20 млн. лв. с решение на Министерския съвет. " Това не е ли признателност за комфортна публицистична политика ", попита съветничката.

Гледайте цялото събеседване със Съвет за електронни медии



Кошлуков отговори, че констатациите в отчета не дават отговор на истината и след реакция от страна на Българска национална телевизия медийният анализатор на ОССЕ е бил заменен. Същото удостовери и Галина Георгиева от Съвет за електронни медии в изявлението си.  " А милионите са за разпространяване (на каналите на Българска национална телевизия в цифровия мултиплекс за ефирно лъчение, б.а.), нито една стотинка не може да остане от тях ", добави Кошлуков. Той уточни, че остарелият състав на Съвет за електронни медии му е отказал събаряне на Българска национална телевизия 2 и Българска национална телевизия 3 от мултиплекса - нещо, което той бе декларирал като желание за понижаване на разноските.

Според него доста политици са проявявали искания към Българска национална телевизия - като образци той цитира " митингите на Христо Иванов и на партия " Атака ", само че той като общоприет шеф не се поддавал на напън.

Чувствате ли се като персона с публично доверие - попита Наплатанова. Отговорът на Кошлуков бе, че вместо да си дава оценка, е по-добре да се види резултатът от работата му - отразен да вземем за пример в класацията на Института " Ройтерс ". Българска национална телевизия е измежду публичните медии в Европа, които се употребяват с най-високо доверие в страните си, сподели той.

Ще върнете ли освободените от малкия екран от онази вълна (в началото на мандата на Кошлуков, б.а.), например Къдъра, попита Пролет Велкова.

От отговора на Кошлуков стана ясно, че съдът е възстановил Кедъра (Камен Алипиев) и Боряна Пунчева на работа, само че те не са се върнали в малкия екран. Знаковият състезателен публицист Алипиев бе с преустановен контракт поради липса на тапия за висше обучение. " Кедъра си води делата, популярност богу той го приключи (образованието, б.а.) и съдът го възвърне ", сподели Кошлуков.

Боряна Пунчева е напуснала след възобновяване, а е била уволнена, защото пет години не се е провеждала кино сесия, сподели генералният шеф. " Съжалявам, само че би трябвало да сортираме хора, които работят. Това работи мощно демотивиращо на останалите ", разяснява още той.

В презентацията си за състезанието Кошлуков подчертава, че Българска национална телевизия би трябвало да заложи за модерните технологии и развиване в цифровата среда, както и да влага мощно в хората - освен финансово, само че и в образования и квалификации.

За да бъде определен за нов мандат, Емил Кошлуков би трябвало да получи поне три от общо петте гласа на членовете на Съвет за електронни медии.

Гласуването е на следващия ден в 11:00 ч.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР