Трима мъже, сред които настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс

...
Трима мъже, сред които настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс
Коментари Харесай

Трима кандидати ще се борят за поста на генерален секретар на Съвета на Европа

Трима мъже, измежду които актуалният комисар по правораздаването Дидие Рейндерс и някогашният президент на Швейцария Ален Берсе, са претенденти за правоприемник на хърватката Мария Пейчинович-Бурич отпред на Съвета на Европа, разгласи през днешния ден организацията, представена от Франс прес.

Бурич - някогашен министър на външните работи на Хърватия, общоприет секретар на съвета от 2019 година и корав бранител на човешките права и на демокрацията, реши да не се кандидатира.

Нейният мандат, който изтича през септември, беше белязан от рецесията в връзките с Русия, чиято връхна точка беше изключването на Москва от Съвета на Европа през март 2022 година, след нападението над прилежаща Украйна.

Страните членки на организацията, общо 46, имаха период до през вчерашния ден да предложат кандидатури, като нормално те са на някогашни външни министри или министър председатели.

65-годишният либерал Дидие Рейндерс, някогашен белгийски министър на защитата и ексминистър на външните работи, към този момент се е кандидатирал през 2019 година в конкуренция с Бурич.

Социалистът Ален Берсе, на 51 години, е бил два пъти за президент на Швейцарската конфедерация – през 2018 година е през 2023 година В края на декември той напусна този пост, на който се редуват за по една година всички членове на 7-членния Федерален съвет, като по едно и също време с това резервират министерските си постове.

Третият претендент е 50-годишният естонец Индрек Саар - социалдемократ, министър на културата на стараната си от 2015 до 2019 година

Комитетът на министрите ще организира поотделно интервютата с тримата претенденти през март 2024 година, като ще дефинира и окончателния лист, който ще бъде предаден на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, се разяснява в известието на Съвета на Европа, представено от Агенция Франс Прес.

След това Парламентарната асамблея ще избере общоприет секретар, което се чака да стане през юни. Петгодишният мандат на новия общоприет секретар ще стартира на 18 септември.

Съветът на Европа има за своя съществена задача отбраната на правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона, като главно се опира на Европейския съд за правата на индивида - най-висшата правосъдна инстанция за европейските жители. Също по този начин посредством рекомендациите и заключенията на профилираните комисии работи за попречване на мъченията и битката с корупцията, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР