Трима евродепутати изненадаха колегите си с присъствието си като наблюдатели

...
Трима евродепутати изненадаха колегите си с присъствието си като наблюдатели
Коментари Харесай

Трима евродепутати бяха наказани заради оценки за изборите в Азербайджан

Трима евродепутати изненадаха сътрудниците си с наличието си като наблюдаващи на президентския избор в Азербайджан и с оценките си, че изборите са били свободни и са се провели в конкурентна политическа атмосфера.

Дейвид Камбъл Банърман, Ришард Чарнецки и Косма Злотовски са били членове на наблюдателната задача на групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR).

" Тяхното наличие в Азербайджан по време на изборния развой и последвалите обществени мнения, меко казано, ни изненадаха ", се показва в изказване на съпредседателите на Групата за поддръжка на демокрацията и съгласуваност на изборите към Европейския парламент.

Според наблюдаващите от ECR президентските избори в Азербайджан на 11 април са се провели в конкурентна политическа атмосфера. " Цялостната атмосфера беше спокойна и всичко отговаряше на високи стандарти. Свободата на гласоподавателите и тайната на вота бяха изцяло обезпечени ", се показва в тяхно изказване. Според него наблюдаващите не са станали очевидци на никакви произшествия, а процесът на гласоподаване е съответствал на интернационалните стандарти и процедура. " Не видяхме никакви нарушавания на Изборния кодекс в деня на изборите. Не видяхме никакви външни намеси или напън върху гласоподавателите ".

Преди изборите Групата на Европейския парламент за поддръжка на демокрацията и съгласуваност на изборите е взела единомислещо решение да не изпраща публична делегация за наблюдението им поради влошаващото се положение на демокрацията в Азербайджан. Опозицията в страната е бойкотирала изборите поради неналичието на действителна конкуренция сред претендентите. Преди вота е било оповестено известие, че Европейският парламент няма да изпраща делегация и никой от членовете му няма мандат да следи или разяснява процеса от името на институцията.

" Членове на вашата група знаеха за това изказване, целящо да се предотвратят възможни злоупотреби от страна на локални медии с мненията на поканени в персонално качество интернационалните наблюдаващи... Както към този момент се случи в няколко страни и в Азербайджан по време на президентските избори през 2013 година и на конституционния референдум през 2016 година, има очевидна наклонност следените от страната медии на интернационално равнище да основат неустановеност за мандата на поканени в частно качество интернационалните наблюдаващи, което кара аудиторията им да има вяра, че те съставляват нашата институция ", се споделя в изказване на Групата за поддръжка на демокрацията и съгласуваност на изборите, отправено към ECR.

" Признавайки правото на всяка политическа група да изпраща делегация в трети страни по време на избори, считаме, че изпращането на " наблюдаващи " в страни, които Европарламентът категорично е декларирал, че няма да следи, е извънредно нездравословно за имиджа на Европейския парламент ", се споделя още в изказването.

В него се показва също така, че мненията на тримата евродепутати за провеждането на изборите блестящо контрастират с предварителните оценки на задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, формирана от интернационално приети, опитни, професионални и самостоятелни специалисти и наблюдаващи, които са участвали на място.

Заради провинението си тримата евродепутати няма да бъдат изпращани на повече задачи на Европейския парламент за наблюдаване на избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР