Трима американски военнослужещи бяха убити и най-малко 34 ранени при

...
Трима американски военнослужещи бяха убити и най-малко 34 ранени при
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: Трима американски военни са убити при атака с дронове в Йордания

Трима американски военнослужещи бяха убити и минимум 34 ранени при нахлуване с дрон от подкрепяни от Иран екстремисти в североизточна Йордания покрай сирийската граница, оповестиха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и американски публични лица в неделя.

Това е първият гибелен удар против силите на Съединени американски щати след експлоадирането на войната Израел-Хамас през октомври и бележи огромна ескалация на напрежението, обхванало Близкия изток.
„ Въпреки че към момента събираме обстоятелствата за това нахлуване, знаем, че е осъществено от радикални групировки, подкрепяни от Иран, настоящи в Сирия и Ирак “, сподели Байдън в изказване.
„ Не се съмнявайте – ще потърсим отговорност от всички виновни във време и по метод, който изберем “, сподели той.
Мисията на Иран към Организация на обединените нации съобщи в изказване в понеделник, че Техеран не е забъркан в офанзивата.
В него се прибавя: „ Има спор сред силите на Съединени американски щати и съпротивителните групи в района, които отвръщат на ответни офанзиви “.
Байдън изиска минута безмълвие за тримата убити военнослужещи по време на предизборно събитие в Южна Каролина, като добави: „ Ние ще отговорим “.
Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин повтори тази опасност. Той и други висши чиновници осведомиха Байдън по-рано денем за нападението.
Най-малко 34 души бяха ранени при офанзивата, само че се чака този брой да се промени, защото повече хора търсят помощ, съгласно изказване на Централното командване на Съединени американски щати. Осем чиновници бяха евакуирани от Йордания за по-високо равнище на грижи, само че те са в устойчиво положение.
Ислямската опозиция в Ирак, организация-чадър на хардлайнерски групировки, подкрепяни от Иран, пое отговорност за офанзиви против три бази, в това число една на границата сред Йордания и Сирия.
Атаката евентуално ще разпали страховете от по-широк спор в Близкия изток, където избухна война в Газа след офанзивата на палестинската ислямистка формация Хамас против Израел на 7 октомври, при която починаха 1200 души. Последвалото нахлуване на Израел против Газа е умъртвило над 26 000 палестинци, съгласно локалното здравно министерство.
Оттогава американските сили са били атакувани повече от 150 пъти от подкрепяни от Иран групи в Ирак и Сирия, причинявайки минимум 70 жертви преди офанзивата в неделя, множеството от които травматични мозъчни пострадвания.
Американските военни кораби също са били обстрелвани от подкрепяните от Иран сили на хутите в Йемен, които постоянно нападат търговски кораби, преминаващи през водите на Червено море край крайбрежията на Йемен.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР