Трилогията на Цончо Родев е живата история на Сливен, написана

...
Трилогията на Цончо Родев е живата история на Сливен, написана
Коментари Харесай

Интерес към представянето на първата книга от трилогията – „Тътени“ в Сливен

„ Трилогията на Цончо Родев е живата история на Сливен, написана по един занимателен метод. В нея можем да прочетем за първата загадка революционна организация в България, основана в Сливен от Иван Селимински, когато Васил Левски не е бил роден, а Георги Раковски е бил невръстно момче. Безспорно има доста с какво да се гордеем и се веселя, че можем да дадем нов живот на първата книга от трилогията – „ Тътени “, като задачата ни е да издадем цялата трилогия “, сподели кметът Стефан Радев по време на представянето на книгата в Сливен. То се състоя в зала „ Сливен “, където беподредена галерия на документи от персоналния списък на писателя, свързани с работата му по сливенската трилогия, подарени от брачната половинка му на Библиотека " Зора ".Това е мястото, където Родев получава условия за работа и достъп до скъпи източници на информация.

Библиотечният екип е оказвал цялостна поддръжка на създателя и в изложбата са показани фотоси, на които до Родев са някогашни чиновници на библиотека „ Зора “. Известно е, че в работата си той е правил сериозна проучвателна активност, като е употребявал документални източници - исторически съчинения, записки, ръкописи, достоверни разкази на хора, персонални усещания от местности и селища. Поддържал е богата преписка с архиви, библиотеки, музейни експерти, историци и общественици. Особен интерес в изложбата представляваха картотеката на турските думи, използвани от хората по това време и три подробни карти - на Сливенския район, на Сливенския Балкан и на град Сливен със старите названия на обектите.

Кметът се надява към творбата да има интерес и от страна на учениците, с които може да се провеждат начинания, свързани с опознаване на старите места на града ни и техните наименования.

Биографът на Цончо Родев - Соня Келеведжиева, описа на гостите за живота и творчеството му, за литературната история на трилогията. Тя напомни, че задачата на Цончо Родев е била да обхване белетристично откъслек от време от към 60 години. – от 1820 година до Освобождението през 1878 година „ В нашата литература няма творба с сходен обсег. Тук изключвам някои нелоши мемоарни съчинения, само че те не могат да бъдат причислени към художествена прозаичност, за която приказваме сега. Не си припомням и за аналог в международната литература, като се изключи някои произведения, които обгръщат по-кратки интервали. Трудът на Цончо Родев е грамаден, могопластов, многопосочен и и прекомерно едносъставен. Сигурно ще влезе като лична големина в българската литература някой ден. Сливен се е сдобил с книжовен монумент, който може да мери растеж единствено с монументи от друго естество “, сподели Келеведжива. Тя добави, че създателят по този начин е описал събитията в Сливен и сливенско, че е трансформирал нашия град и жителите му в еквивалент на положителните черти на България и българския народ. „ Книгите се посрещат с голям интерес освен в Сливен, само че и в другите градове на страната, тъй като хората, които четат, виждат себе си “, сподели тя.

По време на представянето артистът Ивайло Гандев от сливенския спектакъл прочете фрагменти от романа „ Тътени “, която бе преиздадена от Община Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР