Тригодишни ефективни присъди постанови Върховният касационен съд по делото за

...
Тригодишни ефективни присъди постанови Върховният касационен съд по делото за
Коментари Харесай

​Тригодишни ефективни присъди за убийството на художника Цветомир Христов

Тригодишни ефикасни присъди постанови Върховният касационен съд по делото за убийството на художника Цветомир Христов. Той бе пребит до гибел с ритници по време на фестивал на Камен бряг през 2011 година от Ивайло Първанов и Васил Гергински. Случаят закупи популярност, защото няколко пъти на по-ниски инстанции съдът постановяваше условни присъди. Това е третото изговаряне на Върховен касационен съд и решението е дефинитивно.

Историята
Цветомир е на палатка на Камен бряг по време на технофестивал. Двете девойки с него си потеглят и той остава самичък. Всичко, което се случва по-късно е по свидетелските показания на момчетата, упрекнати в убийството му и тяхната компания. Според тях, Цветомир бил очевидно пийнал, в несъответстващо положение.

Според заключението на съда в нито един миг 50-килограмовото момче не е представлявало действителна заплаха за групата...Нещо повече - алкохолната му проба била 0.28, изпил е не повече от 100 мл корав алкохол. В кръвта му са открити пренебрежимо ниски следи от марихуана. По-късно ще се окаже, че проверяващите са пропуснали да вземат алкохолни проби от обвинените, проби от обувките им, от облеклата им, от ръцете им.
Мария Александрова - майка на Цветомир: Към три часа е почнал побоя и са го били три пъти.
Раздразнените младежи " понатупали " несъответстващия Цветомир, с цел да го вкарат в палатката, споделя един от очевидците. Две девойки отишли да доведат полиция. Докато чакат служителите на реда, Цветомир излязъл от палатката и хвърлил във въздуха части самун. Тогава подсъдимият Ивайло се втурва към него, хваща го през кръстта и мощно го блъска в земята. Нанася удари с ръце в главата и тялото на Цветомир. Другият обвиняем Васил, обут с гуменки, почнал да го рита в корема. И двамата, написа в решението на съда, не престават с ритници в главата и тялото - като си сменяли местата, с цел да им е по-удобно. Цветомир се извивал се под ударите, само че след това смълчан. „ Поступали го, понаритали го, само че с жалост, тъй като били повече “.
Мария Александрова - майка на Цветомир: Винаги си мисля по какъв начин ли е казвал " Мамо, мамо ", когато го е боляло. Какво е станало? Нямало е кой да му помогне.
След побоя, компанията бързо не помни за Цветомир. На метри от пребитото момче, биячите му към този момент танцуват. Така ги намира полицията - танцуващи под тентата. Един от служителите на реда пробва да разсъни Цветомир, той приказва несвързано и сочи момчетата. Те изясняват, че са се справили с казуса. Пред съда от компанията ще кажат, че служителите на реда си тръгнали с думите - " Връзвайте го, бийте го, единствено не го хвърляйте от скалите ". Минути по-късно Цветомир става и потегля към сцените. Там изпада в кома. Умира дни по-късно без да излезе от нея.
Мария Александрова - майка на Цветомир: Това е побой по най, аз нямам думи, по този начин бият единствено социопатите.
Медицинските експертизи са безапелационни – директна причина за гибелта е нанесеният с ритници побой . Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със забележителна мощ.
Мария Александрова - майка на Цветомир: Вечерта тези момчета не са били арестувани. Кой стои зад тях? Кой стои зад тези момчета? От самото начало е корумпирано всичко. Извиняваме се доста, само че в тази страна, до момента в който я има тази корупция, тя е като екзема. Навсякъде е.
10 месеца са нужни на Добричката прокуратура, с цел да повдигне обвинявания за гибелта на Цветомир - и го прави по член 124 - причиняване на гибел по несъобразителност. Едва тогава на причинителите е издадена възбрана да напущат страната. Единият към този момент е прекарал последните 6 месеца в Дания. На делото в Добричкия съд прокурорът желае малко над минималното наказване - не повече от 4 години дейно. Съдът им дава три, само че условно. Заради чистото правосъдно минало. Следващата инстанция удостоверява настояването на прокуратурата - убийците на Цветомир няма да лежат в пандиза.

Върховният касационен съд няколко пъти връща делото на съда във Варна, само че непроменяемо присъдите са условни. Това решение на Върховен касационен съд постановява дейно осъществяване на наказването и е дефинитивно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР