Трифоновден се празнува в чест на свети Трифон - лечител,

...
Трифоновден се празнува в чест на свети Трифон - лечител,
Коментари Харесай

Трифоновден е

Трифоновден се чества в чест на свети Трифон - врач, за който се твърди, че е роден в прародината на виното. Свети Трифон е като страдалец от тогавашния император поради християнската си религия.

На този ден имен ден честват: Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка
Информация за Трифоновден
 

 

 

На този ден църквата чества страдалец Трифон, прочут като светец врач. За него има доста митове. Една от тях споделя по какъв начин едвам 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил самопризнание и забележителна популярност.
Обреди и Традиции
В националния празничен календар този ден се отбелязва с името Трифон Зарезан, за чийто генезис съществува следната легенда:

40 дни след раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане предходна край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог ”, както си му е редът, само че той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък наследник имаш ”. Богородица доста се обидила, като стигнала до дома си, предиздвикала майка си да вземе чиста забрадка и сол и да иде на лозето, тъй като Трифон си бил отрязал носа.

Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от щерка си, а Трифон се изсмял и отвърнал: ” Аз не нарязвам по този начин, а по този начин! ” Замахнал да покаже по какъв начин тъкмо реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали грубо. И защото сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наименуван Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Според традициите рано сутринта стопанката омесва самун и подготвя варена кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се поставя питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този обред се назовава „ зарязване ". След това всички се събират и избират „ царя на лозята ". Едва тогава стартира общо пиршество.

Празникът е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се честват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруари - Сретение господне и 3 февруари - Свети Симеон. 2 и 3 февруари се почитат за предотвратяване от вълци.  Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият.  Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните - за предотвратяване и на добитъка, и на хората от вълците. imen-den.net

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР