Тричленен състав на Върховния касационен съд върна за ново разглеждане

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд върна за ново разглеждане
Коментари Харесай

ВКС иска по-тежко наказание за Балджийски, върна делото

Тричленен състав на Върховния касационен съд върна за ново разглеждане делото против футболиста Борислав Балджийски, оповестиха от съда.

Върховните съдии считат, че при постановяване на решението от Апелативния съд е нарушен член 348, алинея 1, т. 3 от Наказателно процесуалния кодекс (наложеното наказване е очевидно несправедливо), като съгласно тях нарушаването е обвързвано с метода на изтърпяване на наказването „ отнемане от независимост “.

Както е известно, Балджийски е обвиняем за ликвидиране по несъобразителност, осъществено през 2013 година. През 2016 година Балджийски бе приет за отговорен, като му бе наложено наказване от 4 години отнемане от независимост. С решението на втората инстанция – Софийски апелативен съд – наказването бе понижено на три години, а изтърпяването бе отсрочено с петгодишен изпитателен период.

Върховните съдии пишат в доводите си, че „ не е съобразено събитието, че гибелта на потърпевшия е породена вследствие на ненужна експанзия, неведнъж надхвърляща мотива за спора “. Според тях, с цел да бъде отсрочено изтърпяването на наказването, следва да бъде изработен позитивен извод, че задачите на наказването ще бъдат реализирани и без ефикасното му изтърпяване, до момента в който в тази ситуация задачите на генералната предварителна защита не биха се постигнали с отсрочване на изтърпяването.

Припомняме, че с касационната тъжба на подсъдимия се изиска анулация на решението на Софийският апелативен съд и оправдаването му заради неналичието на отговорно осъществено от него действие, което да съставлява закононарушение – нарушаване на материалния закон, или връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на първоинстанционния съд заради позволени основни процесуални нарушавания, или понижаване на наложеното наказване заради очевидна неправда на размера му.

С касационната тъжба от частния обвинител и цивилен просител се желае анулация на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд, който да усили размера на наложеното наказване и да присъди цялостния размер на предявения цивилен иск от 300 000 лева
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР